Windmolens Reichswald door Nationaal Park van de baan?

Enkele jaren geleden werd er nog een felle strijd gevoerd tegen de komst van windmolens langs de Kartenspielerweg in het Reichswald. Buiten het zicht van inwoners van onze Duitse buurgemeenten maar pal in de achtertuin van Ven-Zelderheide, Ottersum en Milsbeek. Het plan kwam toen niet tot uitvoering. Het ligt in de ijskast. En nu doet zich een unieke kans voor om die windmolens definitief af te schieten, maar niemand roert zich… hoe komt dat?

Afgelopen september kwam de regering in Noordrijn-Westfalen met de ambitie om naast de Eifel een tweede nationaal park aan te wijzen in de deelstaat. In onze Duitse grensregio ontstond het idee om daarvoor het Reichswald aan te dragen. Lokale en regionale politici omarmden het plan. Vooral vanwege de kansen voor toerisme. Er werd zelfs verder gekeken: een grensoverschrijdend nationaal park met naast het Reichswald aan Nederlandse kant het gebied van Koningsven, Sint Jansberg en Mookerhei. Totaal goed voor ruim 9.000 hectare.

Het roept bij mij vragen op. Zijn wij als buurgemeente überhaupt betrokken bij de plannen? En wat vinden we ervan? Zijn er naast kansen, zoals het verbod van windmolens, ook risico’s door zo’n nationaal park? Antwoorden op die vragen kon ik niet vinden. Daarom ben ik in de pen geklommen en heb ik vragen gesteld aan ons college van burgemeester en wethouders. Binnenkort verwacht ik duidelijkheid.

Wat me trouwens positief verraste was de inwonerparticipatie bij onze Duitse buren. Een heuse ‘dialoog website’ voor vragen en opmerkingen waar honderden reacties te vinden zijn. Wat een prachtige manier van inwoners betrekken! Daar ben ik groot voorstander van. Daarom nu een vraag aan u: zou u een dialoog website een goed middel vinden bij grootschalige projecten in onze gemeente?

Ik hoor het graag.

Mariëlla van den Bogaart m.vandenbogaart@gennep.nl