Succesvolle informatiebijeenkomst Niersdalbrug

De twee oppositie fracties, de VVD en de PvdA, hebben dinsdag 3 januari 2012 een informatiebijeenkomst inzake de Niersdalbrug gehouden. Deze bijeenkomst die gepland was ter voorbereiding op de komende raadsvergadering was een succes voor de partijen en de burgers van onze gemeente. Er waren tussen 40-50 mensen aanwezig die met de vertegenwoordigers van de twee partijen in discussie gingen.

Tijdens de bijeenkomst hebben VVD fractievoorzitter Janine van Hulsteijn en PvdA raadslid Luc Brouwers een korte presentatie gehouden. Daarin werd uiteen gezet hoe het idee voor een voet- en fietsverbinding tussen Gennep en Ottersum is ontstaan, de ontwikkelingen tot nu toe met het ontwerp-bestemmingsplan en een aantal feiten van de gemaakte kosten tussen 2008 - 2011.

Het belangrijkste onderwerp voor de fracties was het uitleggen van het voorstel van het College van burgemeester en wethouders om de huidige ontwerp-bestemmingsplanprocedure te beëindigen. De gemeenteraad zal hierover tijdens de raadsvergadering van 9 januari een besluit nemen.

Het voorstel tot beëindiging van de procedure houdt in dat het huidige ontwerp-bestemmingsplan wordt gestopt op verzoek van het College van burgemeester en wethouders. Dus is het College eindelijk met de VVD eens dat de oorspronkelijke plannen geen haalbare kaart zijn. Volgens de gemeente past het huidige ontwerp niet binnen de kaders van de provincie Limburg, omdat er te strenge eisen worden gesteld om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Een bijstelling van het ontwerp is dus noodzakelijk als men met het plan van een verbinding wil doorgaan, omdat de hoogte van de brug en de hoogte van het pad te veel in de EHS zouden ingrijpen.

Vervolgens stelt het College voor om onderzoek te doen naar een soberder alternatief met puur recreatieve doeleinden. Deze verbinding moet dan op maaiveldhoogte liggen. Echter wordt daardoor de randvoorwaarden van de gemeenteraad losgelaten dat de verbinding ook gebruikt kan worden in situaties met hoogwater. In het soberder alternatief zal slechts sprake zijn van een pad naar de brug dat moet aansluiten bij het bestaande laarzenpad. Het zal dus gedurende een aantal maanden per jaar onder water staan en dus onbruikbaar zijn.

Een ander probleem voor de gemeente zijn de financiële kaders van de gemeenteraad. Door de eisen van de provincie kunnen deze niet behaald worden. Het College had al bij de voorjaarsnota melding gemaakt van het feit dat door verschillende factoren de voorbereiding en uitvoering niet binnen het beschikbare budget uitgevoerd kon worden.

Eén van de conclusies tijdens de informatiebijeenkomst was, dat er bij een recreatieve functie van de brug geen behoefte vanuit de burgers in Ottersum bestaat, omdat zij met hun fiets geen gebruik kunnen maken van deze verbinding. Het zal uiteindelijk slechts een 'plank over de Niers' worden.Hiermee hoopt het College dat er 'gedeeltelijk tegemoet wordt gekomen aan de oorspronkelijke wens van een verbinding'.

Hiermee is de VVD het helemaal niet eens. Eveneens zal, wellicht tijdens de vergadering, blijken dat het College met het voorstel niet voldoet aan de juridisch juiste procedurele stappen. Als VVD waren en zijn wij tegen de Niersdalbrug en gezien de huidige financiële situatie al helemáál!

Vandaag, 4 januari 2012 zal er tevens een gesprek zijn tussen de oppositiepartijen en de desbetreffende ambtenaar om de vragen, die tijdens de informatiebijeenkomst zijn ontstaan en die ook op de dia's van de presentatie te vinden zijn, te beantwoorden.

Op korte termijn zal op deze website verdere informatie hierover beschikbaar zijn.