Nieuwjaarsontbijt: 'Voor een sobere vorm gekozen'

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft deze week antwoord gegeven op de schriftelijke vragen van de VVD inzake het Nieuwjaarsontbijt 2012. De VVD fractie had vragen gesteld omdat het nieuwjaarsontbijt tot een overschrijding van het personeelsbudget had geleid. Het antwoord is gezien de financiële situatie van de gemeente Gennep teleurstellend.

In haar antwoord geeft het College aan de 'vastgestelde begroting 2012-2015 als uitgangspunt voor haar werkzaamheden' te hanteren. Voor de VVD is hierbij echter de vraag, waarom dan toch wordt gekozen voor een overschrijding van het budget, van belang. De gemeenteraad heeft niet zonder reden een bepaald bedrag vastgesteld als budget en verwacht daarmee van het College dat deze kaders gehandhaafd worden.

Op de vraag van de VVD fractie of bezuinigingen binnen de ambtelijke organisatie makkelijk door te voeren zijn, waardoor de burgers minder belast worden met bezuinigingen geeft het College het volgende antwoord: 'Wij zijn het met u eens en hebben in de begroting 2012 - 2015 dan ook suggesties tot bezuinigingen gedaan die betrekking hebben op het ambtelijk apparaat. [...] Eén van de voorstellen die is genoemd, is het afschaffen van de broodjes tijdens lunchvergaderingen.' Voor de VVD is het vanzelfsprekend dat medewerkers van bedrijven waar bezuinigingen noodzakelijk zijn zelf voor hun broodjes zorgen.

Vervolgens heeft de VVD gevraagd waarom er op 2 januari 2012 voor het personeel een nieuwsjaarontbijt is georganiseerd, wat tot een overschrijding van het personeelsbudget heeft geleid. Volgens het antwoord heeft het College bewust voor deze overschrijding gekozen en heeft 'het college van B&W en de ambtelijke organisatie elkaar 'een goed nieuwjaar' toegewenst, zoals dat gebruikelijk is bij de start van een nieuwjaar.' Ook wordt aangegeven dat door de overschrijding van €1908 op het budget het nieuwjaarsontbijt qua catering en aankleding al sober was ingevuld en lag de nadruk op het samenzijn.

Belangrijk in het antwoord is dan ook de volgende zin waarin wordt aangegeven dat het ontbijt qua tijd beperkt was: 'Benadrukt moet worden dat er wellicht extra kosten met betrekking tot de catering zijn gemaakt, maar dat -door het gezamenlijke ontbijt- het elkaar 'het beste wensen' beperkt is gebleven tot dit ontbijt en dat daarna het werk weer opgestart is.' Voor de VVD is dan niet te verklaren waarom er een grote hoeveelheid etensresten was en waarom medewerkers van de ambtelijke organisatie pas vanaf 14.00 uur bereikbaar waren.

De fractie van de VVD Gennep zal komende week overleggen of zij de portefeuillehouder nog zal aanspreken op deze onduidelijkheden in het antwoord. Uiteraard verwacht de VVD, zoals het College aangeeft in haar antwoord een onderbouwing van de besteding van het personeelsbudget en dus deze uitgaven in de jaarrekening 2011.