Gemeenteraad stemt voor kinderpardon; VVD tegen!

Sinds enkele weken, eigenlijk al enkele maanden, worden tijdens veel gemeenteraadsvergaderingen moties ingediend over het zogenaamde 'kinderpardon'. Tijdens de extra raadsvergadering van 29 maart voor de Niersdalbrug heeft de PvdA van de kans gebruik gemaakt om in Gennep eveneens een dergelijke motie in te dienen.

In verband met landelijke activiteiten van de JOVD had ik de afgelopen weken de mogelijkheid om de oorspronkelijke initiatiefnemer, het GroenLinks Tweede Kamerlid Dibi te spreken. Ik heb het met hem ook over het kinderpardon gehad en mijn bezwaren aangegeven. Ik heb met dhr. Dibi een goede inhoudelijke discussie gehad, waardoor mijn oorspronkelijke bezwaren werden bevestigd.

De VVD Gennep heeft tijdens de raadsvergadering tegen deze kinderpardon motie gestemd. De redenen waren niet dat de VVD de problematiek of het belang van de intentie onderschat. Volgens de VVD is dit kinderpardon echter niet dé oplossing voor het probleem. Een dergelijk kinderpardon zal neerkomen op een generaal pardon voor niet alleen uitgeprocedeerde asielkinderen maar ook voor de gezinnen van die kinderen. Het gaat dus niet alleen om 1.500 kinderen, zoals de PvdA heeft aangegeven in haar motie, maar ook hun ouders en familieleden krijgen dan een verblijfsvergunning.

We spreken dan over mensen die volgens de democratische procedure van onze rechtstaat zijn uitgeprocedeerd. Dus rechters hebben zich hierover gebogen en alle verzoeken afgewezen. Nu wil de PvdA Gennep door deze motie de minister voor Immigratie & Asiel, minister Leers verzoeken de mensen hun zin te geven. Volgens de VVD geeft dat precies het verkeerde signaal af en veroorzaakt het slechts rechtsongelijkheid. De gevolgen van dit generaal pardon, dat niet onderbouwd is door een richtinggevend beleid, is een open regeling die moeilijk te handhaven is.

De VVD wil het probleem oplossen, maar daarvoor hebben wij dergelijke moties niet nodig omdat de gemeente helemaal niet over het uiteindelijk pardon gaat. Dit is de taak van de minister. Wij hebben als VVD afdeling Gennep al langer contact met ons Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen die aan een echte oplossing voor de te lange procedures met alle akelige gevolgen van dien, werkt.

De VVD heeft daarom gisteren als enige partij tegen deze motie gestemd. De motie werd door de hele coalitie gesteund.