De mening van... Holger Rodoe

In de gemeenterubriek in de Maas- en Niersbode van 04 april 2012 was het dit keer de beurt aan Holger Rodoe, raadslid van de VVD, om zijn mening te geven.

Hier de tekst:

Jeugd in de politiek – een uitdaging!

De afgelopen weken werd deze column door sommigen gebruikt om politieke tegenstanders te schofferen. Dit heeft niet mijn voorkeur. Graag wil ik een eigentijdse mening geven.

Als gemeenteraadsleden dienen wij het belang van de gemeente en haar burgers. Gezamenlijk zijn wij een afspiegeling van de samenleving. Wij dragen de verantwoordelijkheid dat alle burgers vertegenwoordigd worden in één raad. Want politiek gaat over al de mensen die onze samenleving vormen! Dus ook u.

Vooral jongeren worden in de gemeenteraad te weinig gekozen. In deze gemeenteraad ben ik het enige raadslid onder 25! Niet goed als ‘de jeugd de toekomst’ heeft. Mijn generatie moet keuzes voor komende jaren mee kunnen bepalen. Maar waar is de jeugd als het gaat om politieke partijen? Afgezien van de jaarlijkse projectweek ‘Jongeren en Politiek’ doet de gemeenteraad bar weinig om jongeren bij de politiek te betrekken. De VVD ziet hier een uitdaging voor alle partijen!

Doel moet zijn dat jongeren politiek actief worden. De animo is echter gering, terwijl er talloze jongerenorganisaties zijn. Bijvoorbeeld: naast mijn VVD lidmaatschap ben ik lid van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). Hier ben ik actief op regionaal en landelijk niveau. Ik vraag jongeren niet om JOVD lid te worden, maar wel om actief lid te worden van welke politieke partij dan ook. Wat is er leuker dan samen met vrienden de samenleving vorm te geven!

Zeker nu het fantastische lenteweer ons nieuwe energie geeft om actief te worden en te genieten van onze regio. Niet alleen mensen uit onze gemeente, maar recreanten van overal komen naar de Maasduinen om te genieten van natuur. Vooral 2012 met de Floriade kan een mooie basis vormen voor de jongeren in onze regio. Vanaf nu heeft de Floriade haar deuren geopend. Ik hoop vele jongeren een keer te mogen ontmoeten op het Floriadeterrein!