Niersdalbrug moet er toch komen vindt de coalitie!

Donderdag 29 maart j.l. vond dan toch de extra ingelaste raadsvergadering plaats vanwege het voorstel voor de Niersdalbrug. Een prestige project van de coalitie, het kroonjuweel van D66 dat de burgers al scheppen met geld gekost heeft.

Want wat hebben we nu:
Op 30 maart 2009 nam de raad een voorstel aan om een verbinding tussen Gennep en Ottersum, de Niersdalbrug, te realiseren voor voetgangers en fietsers. Volgens het kansenboek van 2004 eveneens omschreven als een verbinding voor burgers en scholieren naar de voorzieningen in Gennep. Een groot project, waar tonnen aan gemeenschapsgeld aan gespendeerd zouden worden. Gemeenschapsgeld van de Gennepse burgers en de provincie Limburg. Als snel bleken zowel de provincie als het waterschap tegen te zijn. Gennep ging ondanks deze majeure bezwaren gewoon door met het door haar gewenste bruggetje over de Niers. En dan hebben we nu na 3 jaar later en tonnen euro's later het voorstel voor de sobere variant van de Niersdalbrug. Het bruggetje is immers spijkerhard opgenomen in het coalitieakkoord en het collegeprogramma.

Nu dus de sobere variant: zowaar wist Paul Wessels tijdens de commissievergadering te verkondigen dat deze sobere variant, de variant was die D66 altijd had gewild... met die opmerking ga je je pas echt afvragen waarom wij in Gennep dan in godsnaam zoveel geld en mankracht hebben gespendeerd aan onderzoeken voor de luxere variant?

Na gedegen analyse van het voorstel was er maar 1 conclusie, de VVD is ook tegen de plannen voor een sobere variant. Immers Gennep gaat nu €280.000 uitgeven voor de aanleg van de brug over de Niers. Een brug die moet aansluiten op 2 laarzenpaden die enkel geschikt zijn voor wandelaars met laarzen en klimcapaciteiten. Want onderweg dient de sportieve recreant meerdere hordes te nemen. Zelfs tot 90 cm hoog prikkeldraad om het pad te kunnen blijven volgen. Volgens de wethouder is het voor wandelaars ‘hekje-over’ en ‘hekje-over’. En is het hoog water? Dan kunnen we helemaal geen gebruik maken van deze verbinding. Kortom het nut en noodzaak van deze aan te leggen brug is totaal afwezig en heeft dus wat de VVD betreft geen enkele toegevoegde waarde! De coalitie plaatste nog de opmerking dat het maar een netto-investering betrof van euro 175.000 want er komt immers subsidie uit Maastricht. Uiteraard hebben wij er op gewezen dat die subsidie nog niet definitief is, maar ook daarvoor hebben de coalitiepartijen hun ogen gesloten!

En als het dan op stemming aankomt, loop je als oppositiepartijen (de PvdA was ook tegen deze variant) tegen een meerderheid van de coalitiepartijen aan. Het was werkelijk triest om te moeten vaststelllen dat de coalitie aan haar akkoord op dit gebied vasthield en niet open staat voor de financiele werkelijkheid. Zoveel geld spenderen in de huidige tijd voor zo'n kleine doelgroep en zo'n beperkte periode per jaar is wat de VVD betreft absurd. We hebben dit geld in Gennep dringend nodig voor andere zaken! Immers moesten wij in 2011 bezuinigen op het leerlingenvervoer en het schoolzwemmen, maar dat lijkt de coalitie niet te (willen) beseffen. Als we aan dit soort onnodige zaken geld gaan besteden, zal bij de begroting wel weer een nieuwe bezuinigingsronde moeten volgen. Zeker komen dan niet alleen bezuinigingen bij de WMO en andere uitkeringen ter sprake maar zal ook de OZB verhoogd moeten worden!