VVD bezorgd over toekomst van politieteam Gennep

Totaal verrast werden we in maart met twee krantenberichten in de Limburger ('Basiseenheden politie worden samengevoegd' van 22 maart) en in de Gelderlander ('Mogelijk einde aan politieteam Gennep' van zaterdag 24 maart). In beide berichten wordt gemeld dat in de basiseenheden politie van Venray en Gennep worden samengevoegd. De VVD was zeer bezorgd over deze plannen en heeft de portefeuillehouder van het College, burgemeester De Loo informeel om uitleg gevraagd.

De VVD staat altijd voor zoveel mogelijk transparantie en zal dergelijke zorgen en problemen altijd in de reguliere vergaderingen aan de orde stellen. Echter gezien de planning van de gemeenteraad zou een overleg in de commissie Bestuur en Organisatie pas in april mogelijk zijn. Dit was voor de VVD commissieleden Janine van Hulsteijn en Martin Manten te laat om in te gaan op deze actuele gebeurtenissen. In een mail is de burgemeester en de desbetreffende ambtenaar verzocht te reageren op deze krantenberichten.

In de berichten werd duidelijk dat door het samenvoegen van de eenheden in Gennep en Venray een enorm groot gebied onstaat dat door één basiseenheid moet worden verzorgd. Dit zou voor de burgers in Gennep kunnen betekenen dat ze voor bepaalde contacten met de politie naar Venray moeten. Ook, zo was het de zorg van de VVD, zou het kunnen betekenen dat het politiebureau in Gennep minder vaak open is.

Volgens de portefeuillehouder vormt deze informatie geen aanleiding tot onrust. "De gemeente wordt periodiek geïnformeerd over de op handen zijnde wetswijziging. De informatie die in de krant heeft gestaan over het samengaan van politieteams klopt en is een logisch gevolg van de op handen zijnde Nationale Politie. Dit heeft niet tot gevolg dat posten gaan sluiten. Er vindt vooral verbreding van de teams plaats binnen een groter oppervlak. Dit brengt meer expertise en specialisatie met zich mee waar ook onze gemeente gebruik van kan maken. De vorming van de Nationale Politie bevindt zich in de eindfase. De ingangsdatum van de nieuwe wet is al meerdere malen verschoven."

De VVD is blij met het spoedige antwoord van de ambtenaar en burgemeester de Loo. Ook de gemeente heeft grote belangstelling voor de ontwikkelingen binnen de politie en zal de gemeenteraad, respectievelijk de commissie Bestuur en Organisatie regelmatig informeren over actuele ontwikkelingen.

Link krantenbericht in de Gelderlander ('Mogelijk einde aan politieteam Gennep' van zaterdag 24 maart).