VVD tegen het Bestemmingsplan Buitengebied

Op 2 april kwam dan eindelijk het voorstel voor het bestemmingsplan buitengebied aan de orde. Het voorstel is dusdanig van grootte dat het 2 commissiebehandelingen behoefde voordat het rijp was voor een raadsbesluit. Elke 10 jaar dient de gemeente een nieuw bestemmingsplan vast te stellen en de oude was 26 jaar oud, dus was het hoog tijd.

De VVD was het voor 99% eens met het voorstel van het College. Echter er zitten een paar zaken in het voorstel waar de VVD het absoluut niet mee eens is, te weten:

  1. De aanleg voor een Niersdalbrug wordt mogelijk gemaakt door dit nieuwe bestemmingsplan. De VVD is absoluut tegen deze brug, nut en noodzaak van deze brug zijn er gewoonweg niet en dit moet je in de huidige tijd dus al helemaal niet willen!
  2. Een ecoduct over de A77 is gepland in dit bestemmingsplan. Ook hier is de VVD tegen. Landelijk gezien staan de ecoducten onder zware financiĆ«le druk.  De huidige gewenste locatie dwars door onze A1 landbouwgronden met alle gevolgen van dien voor de boeren is slecht.  Vandaar: de VVD is tegen een ecoduct nu en op die plaats in het bestemmingsplan. Inmiddels is de VVD Gennep in contact met de VVD Limburg om dit ecoduct alsnog 'af te schieten'.
  3. De door de VVD gewenste legalisering van de recreatiewoningen Diekendaal door de functie-aanduiding "wonen"op te nemen in het bestemmingsplan, werd helaas ook niet door het college en coalitie overgenomen. Overduidelijk bleek tijdens de raadsbehandeling dat de coalitie deze ellendige zaak voor de bewoners niet 'wenst' te regelen. De heer Ehren van Kern verklaarde openlijk zelfs in de raadsvergadering dat hij de politieke wil niet had om dit probleem op te lossen. Een houding waar de VVD niets van snapt, we zitten er als raadsleden toch voor de inwoners van onze gemeente? Daar horen de bewoners van Diekendaal ook bij. Bovendien wordt de handhaving van Diekendaal van dik 'n half miljoen tot 2015 en daarna zo'n 150.000 euro per jaar ook betaald door alle burgers van Gennep. Kortom, wanneer een raadslid (en eigenlijk de voltallige coalitie) uitspreekt dat hij de politieke wil niet heeft om dit probleem op te lossen, doet hij daarmee alle inwoners van Gennep tekort wat de VVD betreft.

Tijdens de raadsvergadering bleek al snel dat deze 3 punten niet naar onze wensen zouden worden gewijzigd. Maar alle 3 de punten zijn van dusdanig belang voor de VVD en voor Gennep dat wij daardoor tegen dit gehele bestemmingsplan hebben gestemd (evenals de PvdA). We moeten het als Gennep 10 jaar met dit plan doen en dan moet het zeker op grote dossiers goed zijn. Dat is het dus wat ons betreft niet en dat bleek dan ook uit de stemverklaring waarbij wij al hebben aangegeven dat meerdere betrokkenen naar de Raad van State zullen gaan om in beroep te gaan tegen het inmiddels door de raad vastgestelde bestemmingsplan.

Wat ons betreft een gemiste kans voor Gennep, het had zo makkelijk kunnen zijn om middels het bestemmingsplan veel geld te besparen voor Gennep en de problemen van de betroffenen door het ecoduct, Niersdalbrug en niet te vergeten de Diekendaal, op te lossen!