VVD Raadsleden bij klankbordgroepen VVD Limburg

De raadsleden van de VVD Gennep Janine van Hulsteijn en Holger Rodoe waren op woensdag 18 april 2012 aanwezig bij twee klankbordgroepen van de VVD Limburg. De Provinciale Staten fractie van de VVD Limburg wil de leden actief betrekken bij haar werkzaamheden en heeft daartoe tweemaal per jaar bijeenkomsten die aansluiten bij de commissies van de Provinciale Staten. De VVD Gennep was aanwezig bij twee van de vier klankbordgroepen in Roermond, eerst een bijeenkomst over Leefbaarheid & Veiligheid en aansluitend Ruimte & Infrastructuur.

© VVD Limburg

De woordvoerders van de commissie Leefbaarheid en Veiligheid, Jozanne van der Velden en Clemens Meerts gingen met de VVD leden in discussie over het Provinciale Veiligheidsbeleid en de Jeugdzorg. Veiligheid is voor de provincie een nieuw onderwerp dat pas door de onderhandelingen en de coalitievorming in 2011 op de agenda kwam. De VVD fractie wil hierbij graag de input van de lokale bestuurders om het veiligheidsbeleid voor de burger duidelijk gestalte te geven. Tijdens de discussie werd vooral duidelijk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen 'safety' en 'security', de twee onderdelen van het begrip veiligheid. Bij 'safety' gaat het om de daadwerkelijke veiligheid, terwijl 'security' het veiligheidsgevoel omschrijft. Voor beide onderdelen dient afzonderlijk beleid te worden gemaakt omdat zij een andere aanpak vragen om de problemen op het terrein van veiligheid op te lossen. Het eerste resultaat van het veiligheidsbeleid van de VVD Limburg is de internationale actie over de invoering van de wietpas met een anti-drugs poster. Uiteraard zullen vanuit de VVD verdere initiatieven volgen die in samenwerking met de lokale afdelingen worden ontwikkeld.

Het onderwerp jeugdzorg ging naast de problematiek rond loverboys vooral om de gevolgen van de rijkskortingen voor de Limburgse jeugdzorg. Gezamenlijk met alle partijen binnen de Provinciale Staten wil de VVD een constructieve en goede oplossing zoeken, zodat het kind binnen de jeugdzorg weer centraal komt te staan. Volgens de VVD Limburg moet er een duidelijke regie op de zorg voor het kind komen. De bureaucratische lappendeken moet er vanaf. Het is tijd voor een simpel, overzichtelijk, vraaggericht en doelmatig systeem van jeugdzorg met een heldere verantwoordelijkheidsverdeling; namelijk op één bestuurlijk niveau en dat is de gemeente. Uiteraard zal dit een onderwerp zijn waar de VVD Limburg samen met alle afdelingen ervoor zal zorgen, dat de gemeenten vanuit de vraag naar jeugdzorg en niet vanuit het aanbod van de instellingen zullen beredeneren. Dit met zoveel mogelijk ondernemerschap en creativiteit om er voor de jeugd van onze provincie te zijn!

Aansluitend aan deze discussieronde was de VVD Gennep eveneens aanwezig bij een klankbordbijeenkomst over Ruimte & Infrastructuur. Samen met de woordvoerders Joost van den Akker en Perry van der Steen ging de groep in discussie over de toekomstige ontwikkeling van de snelwegen en de rijksweg N280. Het plan van de provincie is de verdere verbreding van de N280 naar een 2x2-baans weg. De VVD Gennep heeft hierbij aangegeven dat de provincie juist bij de N271 in Noord-Limburg van plan is met het ‘downgraden’ van de rijksweg naar een 2x1-baans weg. Een ontwikkeling die niet zal bijdragen aan een betere ontsluiting van lokale ondernemers maar zal tegenwerken in de huidige crisis. Ook is de VVD Limburg op de hoogte van het plan om binnen de gemeente Gennep 8 turbo-rotondes te gaan ontwikkelen, ten laste van de Limburgse belastingbetaler. Zeer onwenselijk om het geld voor dergelijke plannen te besteden terwijl op andere terreinen meer financiële middelen noodzakelijk zijn, zoals de rondweg Milsbeek of een fietsbrug langs de A77.

Een avond die zeker goed was voor het contact tussen VVD Gennep met de Provinciale Staten fractie, maar vooral de problemen van onze regio, wat Gennep op de kaart heeft gezet bij onze provinciale VVD politici.