Installatie burgemeester: Toespraak Holger Rodoe

Tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester Peter de Koning was het aan het jongste raadslid om namens de gemeenteraad de nieuwe voorzitter toe te spreken.

Hier volgt de toespraak van Holger Rodoe:

Geachte burgemeester De Koning en geachte familie,

Geachte Commissaris van de Koningin,

Geachte leden van de gemeenteraad, geachte wethouders, waarde gemeentesecretaris, griffier en medewerkers van de gemeente,

Geachte oud-burgemeester de Loo en burgemeesters en wethouders uit de regio,

Vertegenwoordigers van diverse overheden en maatschappelijke initiatieven,

Vrienden en bekenden,

Het is een bijzondere dag vandaag voor u en voor onze gemeente Gennep. Beste burgemeester als jongste lid van deze gemeenteraad, vaak ook genoemd de ‘Benjamin van de raad’ mag ik u en de uwen vandaag namens de gehele gemeenteraad feliciteren met uw benoeming en u allen van harte welkom heten in Gennep.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad heeft samen met de Gouverneur de afgelopen maanden en weken een strak traject doorgevoerd om vandaag te komen tot uw installatie tot burgemeester van de gemeente en uiteraard tot voorzitter van onze gemeenteraad. Het was zeker een bijzondere en vooral ingrijpende tijd voor de fractievoorzitters die samen met wethouder Voncken en onze griffier deel uit maakten van deze vertrouwenscommissie. Namens de gehele gemeenteraad nogmaals dank voor al hun inzet. Maar voor de overige twaalf raadsleden was het eveneens een meeslepend traject waar wij het vertrouwen moesten hebben in onze vijf vertegenwoordigers dat zij voor Gennep een goede nieuwe burgemeester zouden voordragen. En ik kan zeker niet ontkennen dat wij samen met alle burgers van Gennep met enige spanning hebben uitgekeken naar het uiteindelijke moment waarop de naam bekend zou zijn.

Immers moet een nieuwe burgemeester niet alleen passen bij de gemeentelijke organisatie, de wethouders of de gemeenteraad, maar moet een burgemeester met name ook passen bij onze gemeente en onze burgers. Een gemeente die ligt in een regio tussen Nijmegen en Venlo en tussen Duitsland en de provincie Noord-Brabant en daardoor te maken heeft met bestuurlijke en economische samenwerking in vele richtingen. De Stadsregio, de regio Venlo, het Land van Cuijk en de Euregio’s Rijn-Waal en Rijn-Maas Noord. Maar wij zijn ook een gemeente met een grote diversiteit binnen onze samenleving. Waarbij er een hechte band is met alle inwoners uit Heijen, Milsbeek, Ven-Zelderheide, Ottersum en de verschillende wijken van Gennep. Een samenleving die haar diversiteit eveneens kan vinden in verschillende religies en origines. Ook kunnen wij trots zijn op onze verbondenheid met Molukse-, Turkse- en Marokkaanse Gennepenaren. Maar bovenal zijn wij trots op een gemeenschap waarin iedereen er toe doet en iedereen voor elkaar opkomt. Met veel verenigingen en initiatieven waar wij er gezamenlijk voor elkaar, en met elkaar zijn om een gastvrijheid uit te dragen naar alle burgers en bezoekers.

Gennep is niet alleen een gemeente die een rijke culturele samenleving heeft maar ook een gebied met veel cultuurhistorische en economische trekpleisters. Zoals ik weet is het voor U en vooral uw vrouw een plezier om nu burgemeester te zijn in een gemeente waar er met carnaval nog een vijfde seizoen leeft in de samenleving. Maar naast het gezellige carnaval hebben wij in Gennep veel initiatieven zoals Summmertime of de vele feesten in de kernen. Waar onze inwoners bijdragen aan een betere en mooiere samenleving. Ook onze ondernemers dragen hier een belangrijk steentje en soms nog wel veel meer aan bij. Niet alleen onze grote nationale en internationale bedrijven hebben hun afkomst en hun hart in onze gemeente maar uiteraard ook de vele kleine lokale ondernemers anticiperen op acties vanuit onze samenleving.

Een opstelling van de ondernemers en burgers waar wij als gemeenteraad wel vaker iets mee zouden moeten doen. Als zeventien raadsleden zijn wij de vertegenwoordigers van deze hele culturele samenleving en mogen wij namens deze samenleving besluiten nemen. Wij zijn voor een raadsperiode gekozen om in het belang voor de hele gemeenschap te handelen. Als gemeenteraad proberen wij meestal een breed gedragen besluit te nemen voor de gemeente en onze burgers. Soms wellicht te eigenzinnig en misschien te vaak te ver weg van de burgers hebben wij de opdracht gekregen om iedereen bij de gemeenschap te betrekken. Iedereen een kans te geven om mee te doen. Eigenlijk mogen wij ons wel realiseren dat wij niet moeten besluiten, maar mogen besluiten voor ruim 17.000 mensen uit onze gemeente. Het is een privilege om in deze zaal te mogen zitten. We zitten hier niet voor het eigen politieke prestige maar voor een algemeen belang. Graag wil ik u dan ook vragen om als voorzitter van de raad ons allen er altijd weer op te wijzen dat wij in het belang van alle burgers dienen te handelen. Een adagium dat we nooit mogen vergeten!

Moeilijke tijden hebben we helaas het afgelopen jaar gehad, toen een onverwacht financieel tekort zichtbaar werd en de ambtelijke organisatie een vernieuwing onderging. Ondertussen zit niet alleen Gennep nog steeds in een financiële crisis, maar ook veel andere gemeenten in Nederland. Daardoor staan ook wij opnieuw voor structurele bezuinigingen en moesten wij onlangs ons ambitieniveau verlagen. Veel mooie projecten gingen helaas de ijskast in en zullen daar ook moeten blijven voor de komende jaren. Wij moeten deze periode en daarna hard werken om te voorkomen dat onze reserves als los zand verdwijnen. Voor de toekomst van de gemeente is er nu een bepalend moment om uiteindelijk weer te komen tot economisch en financieel betere tijden, kortom Gennep toekomstbestendig te maken.

Een taak ligt hierbij niet alleen bij de gemeente en haar organisatie maar zeker ook bij de burgers. Burgerinitiatieven worden steeds belangrijker om onze huidige samenleving te behouden, maar vooral Gennep verder te ontwikkelen tot een mooiere gemeente. De gemeenteraad heeft hierin de taak om iedereen de ruimte te geven om hun zegje te doen. Gezamenlijk hebben wij zeker meer ervaring dan alleen, dus wij moeten iedereen betrekken bij de keuzes voor de toekomst. Belangrijk zijn hierbij niet alleen oudere generaties, maar ook jonge mensen die veelal nieuwe ervaringen opdoen als ze Gennep uitvliegen en de wijde wereld gaan verkennen. Wij moeten iedereen, maar vooral ook mijn generatie, de mogelijkheid bieden om te vertellen over hun ervaringen en wat voor ideeën en creativiteit men voor Gennep kan meebrengen. Wij als gemeenteraad moeten niet alleen de keuzes voor de komende jaren maken. De burgers moeten meebepalen voor de toekomst. Gezamenlijk gaan voor de volgende generaties! Namens de gehele gemeenteraad wil ik u dan ook uitnodigen om met de fracties op bezoek te gaan bij verschillende initiatieven en ontwikkelingen die in Gennep gaande zijn. Uw idee om samen met de verschillende raadsfractie een aantal doelen te bezoeken zal daartoe zeker bijdragen.

Geachte burgemeester, ik wil u en de uwen nogmaals feliciteren met uw benoeming en u en uw vrouw meer dan van harte welkom heten in ons mooie Gennep. Graag wil ik de hoop uitspreken dat wij u en uw vrouw binnenkort ook daadwerkelijk als nieuwe inwoners van Gennep mogen begroeten. Maar ik heb in de wandelgangen al vernomen dat er al flink wordt gezocht naar een locatie om te wonen. Een keuze tussen verschillende locaties in onze gemeente is zeker geen makkelijke keuze gezien de fantastische streek waarin wij leven.

Ik wens u namens de gehele gemeenteraad veel waardevol en afwisselend  werk, maar vooral veel plezier in ons Gennep. Wij verheugen ons zeker op de samenwerking!

Graag zeg ik met u allen: 'Lang leven De Koning!'