Raad gaat akkoord met plannen Centrum Centraal

Tijdens een buitengewone raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Gennep op dinsdag 28 augustus jl. ingestemd met het voorstel tot realisatie van het plan Centrum Centraal. Het was een bijzondere avond voor de politiek in Gennep omdat op dezelfde avond zowel de commissievergadering als de raadsvergadering plaatsvond over dit onderwerp.

Namens de VVD waren Jan van den Heuvel en fractievoorzitter Janine van Hulsteijn aanwezig tijdens de commissie Ruimte en Economie, waar nog technische vragen werden gesteld aan de portefeuillehouder van het college, wethouder Van den Bogaert.

Voor de VVD fractie waren veel details al voorafgaand aan de vergaderavond helder dankzij het goede werk dat de afgelopen maanden is verricht door de gemeente en de projectontwikkelaar Nebuvast. Zo werd de gemeenteraad in de zomermaanden goed geïnformeerd over actuele ontwikkelingen en de bedreigingen voor de gemeente als er niet voor eind van het jaar 2012 wordt gestart met de realisatie. Immers, na de onteigening van het pand aan de Zandstraat had de gemeente slechts een aantal jaren tijd om een nieuwbouw volgens het bestemmingsplan te plannen, zo niet, dan had de voormalige eigenaar het pand terug kunnen vragen voor de huidige marktwaarde. Die is tegenwoordig natuurlijk duidelijk lager dan de koopprijs die de gemeente vóór de crisis heeft betaald, waardoor er waarschijnlijk een groot verlies zou zijn ontstaan voor Gennep. Met het voorstel dat er nu lag wordt Nebuvast weliswaar een korting van €150.000 gegeven op de grondprijs, maar heeft de gemeente nog steeds een beter resultaat dan met het verlies na terug verkoop aan de voormalige eigenaar. Wij spreken hier dan ook van een verschil van meerdere tonnen in euro’s!

Een afweging die weinig ruimte biedt tot keuzes. Naast de financiële verantwoordelijkheid van de gemeenteraad is dan ook durf gevraagd van de politieke partijen. Want met het voorstel ontstond op de eindstreep van de realisatieperiode een unieke kans om het centrum van Gennep verder te ontwikkelen en aandacht te schenken. Zeker om daardoor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze mooie kern te waarborgen en verbeteren. De veranderingen rond het Jan Lindersplein, het Bolwerk en nu dan ook Centrum Centraal zijn voor de VVD ontwikkelingen die hun voorgang moeten vinden om sterker uit de crisis te komen. Het is dan ook mooi dat ondanks de malaise, er toch een goede ontwikkeling in ons centrum gaat plaatsvinden.

Het voorstel van burgemeester en wethouders is tijdens de vergadering van de gemeenteraad met één stem tegen aangenomen.