Karin Straus bij opening brandweerkazerne Gennep

Op uitnodiging van de VVD Gennep raadsleden Janine van Hulsteijn en Holger Rodoe was VVD Tweede Kamerlid Karin Straus op vrijdag 31 augustus jl. aanwezig bij de officiële opening van de brandweerkazerne Gennep. Een geslaagde avond voor de brandweer en de VVD Gennep, waar Karin, tevens kandidaat nr.34 voor de komende verkiezingen, met belangstellenden in gesprek ging over veiligheid, economie en zorg.

De avond begon met een opening door Willy Piepenbrock, sinds 2006 brandweercommandant voor de gemeente Gennep en de gemeente Mook en Middelaar van de Brandweer Limburg-Noord. Hij hete de gasten van harte welkom in de nieuwe kazerne en introduceerde de gastsprekers. Vervolgens was het woord aan burgemeester De Koning van Gennep. Als nieuwe burgemeester dankte hij zijn voorgangster voor haar inzet in de afgelopen jaren om tot een nieuwe brandweerkazerne te komen. Ook schetste hij het verloop van de eerste ideeën voor een vernieuwing van de kazerne in 1998, de plannen voor een nieuwbouw voor de brandweer in 2008 en de uiteindelijke besluitvorming door de gemeenteraad in 2011 en de bouw in 2012. Volgens de burgemeester staat deze kazerne niet alleen voor een veiligere gemeente, maar ook als voorbeeld voor een duurzaam gebouw in Gennep. In het kader van de duurzaamheidsprojecten rondom de Floriade en de millenniumgemeente Gennep heeft de brandweerkazerne naast een aardwarmtesysteem ook zonnepanelen op het dak.

Ook de directeur van de Veiligheidsregio Limburg-Noord Piet Lucassen, waar de brandweer onderdeel van is omdat het personeel van de brandweer in dienst is bij de Veiligheidsregio, en de districtscommandant van het brandweerdistrict Venray, waar de brandweer Gennep wederom onderdeel van is, feliciteerden het korps Gennep en de gemeente met deze nieuwe en indrukwekkende kazerne. Commandant Piepenbrock ontving als cadeau een schilderij voor de nieuwe kazerne. Eveneens aanwezig waren collega’s van de ‘Freiwillige Feuerwehr Kranenburg’, waarmee de brandweer Gennep al sinds jaren een goede band heeft.

Voorafgaand aan de officiële openingshandeling was het aan burgemeester De Koning en algemeen directeur van de Veiligheidsregio dhr. Lucassen om met een blusspuit een grote bal over het gras te spuiten, waardoor een vlag werd gehesen. De openingshandeling werd verricht door burgemeester De Koning.

Na de aansluitende zegening van de kazerne door pastoor Bouman was er de mogelijkheid tot een rondleiding door het pand. Hiervan hebben wij samen met Karin Straus uiteraard gebruik gemaakt en daarbij een kijkje genomen achter het dagelijks werk binnen het brandweerdistrict Venray.

Tijdens het informele gedeelte van de avond was er onder het genot van een drankje de gelegenheid tot discussie over actuele onderwerpen zoals de opkomsttijden van de brandweer of de regionale samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Voor Karin was het leuk om eindelijk ook eens kennis te maken met onze nieuwe burgemeester en zijn vrouw Edith. Een gezellige avond waar niet alleen de brandweer onderwerp van gesprek was, maar in informele sfeer ook gesproken werd over de komende verkiezingen.

Ten einde van de avond kwam er ineens nog beweging in het gezelschap, doordat er alarm was vanwege een brandende papiercontainer in Milsbeek. Gelukkig een beperkte brand die niet tot grotere schade heeft geleid.

De VVD Gennep wenst de brandweer Gennep al het best toe met de nieuwe kazerne!