Om een paar voorbeelden te noemen:
Bij het personengebonden budget (PGB) zouden er dit jaar 59 klanten een herindicatie gesprek moeten hebben. In de eerste 8 maanden hebben er 21 gesprekken plaatsgevonden. Dus het jaar is 2/3 voorbij en maar 1/3 van de mensen hebben een gesprek gehad!
Een ander voorbeeld:
Nu het jaar nog steeds 2/3 voorbij is, heeft de gemeente maar voor 1/3 van het budget facturen van zorgverleners ontvangen. De gemeente kan niet zeggen bij welke zorgaanbieders nog over de eerste maanden facturen in moeten dienen.
In het Burgerlijk Wetboek staat dat als een presentatie geleverd is er binnen een maand een rekening gestuurd moet worden.
Een derde voorbeeld:
Er wordt regionaal zorg ingekocht. Door het Regionaal Bureau Opdrachten in Venray zijn er daarvoor in de regio ongeveer 1.200 contracten afgesloten. De gemeente en de regio kan niet zeggen welke van deze contracten überhaupt gebruikt worden. Pas na 2 jaar is gepland om te bekijken welke contracten beeindigd kunnen worden omdat ze niet gebruikt zijn.
Een vierde voorbeeld:
Met zorgaanbieders worden alleen contracten afgesloten waar de tarieven lager zijn als de officiele tarieven van de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Nu heeft de NZA maar voor ongeveer 80 punten een tarief gedefineerd. In de Regio Noord Limburg zijn daarom 300 extra punten gedefineerd waarvoor geen maximaal tarief vastgesteld is.
Een vijfde voorbeeld:
De opbouw van het regionaal bureau heeft langer geduurd als gepland. Daarom moest extra tijdelijk personeel ingehuurd worden. Ook moest een headhunter ingehuurd worden. Tot april waren er al meerkosten van 500.000 Euro op een jaarbegroting van 665.000 Euro.
De wethouder kon in de commissievergadering van eind augustus geen cijfers voor het eerste half jaar geven.
Kortom de gemeente heeft financieel de decentralisaties niet ‘in Control’