Politiek moet proactiever zijn bij Villa Flora

Er is in het verleden informatie over de Villa Flora verstrekt die weliswaar juist, maar zeker niet volledig en niet tijdig was. Dat resulteerde er in dat de informatie niet toereikend was voor de raad om haar controlerende en kaderstellenede taak in te vullen. Deze conclusie trekt de rekenkamercommissie van de gemeente Venlo over het pand dat voor 20% ook in eigendom is van de gemeente Gennep. De Villa Flora is een van de kantoorpanden op het Floriadeterrein dat mede dankzij financiële middelen van onze gemeente Gennep is gebouwd.

Het nu verschenen rapport was zowel verhelderend als ook kritisch. Er worden tal van leermomenten en aanbevelingen genoemd en dat was dan ook de reden voor de VVD Gennep om dit Venlose rapport te bespreken in onze Gennepse raadscommissie B&O. Niet om, wat sommigen dachten, weer verwijten te uiten naar het college, maar om zowel de raad als het college te laten leren van dit rapport en zo de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen!

Een belangrijke aanbeveling is dat de raad proactiever in het dossier Villa Flora moet gaan staan. De raad als controlerend orgaan van de gemeente moet alerter en kritischer zijn richting de informatie die zij van het college krijgt inzake de Villa Flora.

Vandaar dat wij niet alleen over het rapport hebben gesproken in de commissie, maar met deze aanbevelingen van het rekenkamerrapport in gedachten vroeg de VVD vervolgens of er al een begroting en meerjarig exploitatieoverzicht van de Villa Flora beschikbaar is. Wethouder Lucassen meldde helaas dat deze informatie nog niet beschikbaar was. Hij moest tevens het antwoord schuldig blijven wanneer deze informatie dan wel kwam en of dat tijdig voor behandeling van de Gennepse begroting aangeleverd zou worden.

De VVD zal, geleerd hebbend uit het rekenkamerrapport, kritisch blijven volgen of de raad tijdig de informatie over de Villa Flora krijgt opdat wij bij de behandeling van de begroting van Gennep ook gedegen kunnen controleren of de financiële situatie van de Villa Flora correct en volledig is verwerkt en wij zo onze kaders als gemeenteraad kunnen stellen.