Waar is de flitspaal op de Zwarteweg?

Op 9 september merkte de VVD dat de flitspaal op de Zwarteweg te Milsbeek ineens was verdwenen. Modern als wij zijn hebben wij per tweet de gemeente Gennep gevraagd waarom deze paal in hemelsnaam weggehaald was op deze gevaarlijke weg....

Het bleek al snel dat de gemeente nog niet op de hoogte was van het verdwijnen van de flitspaal en zij meldde dat zij op onderzoek uit zou gaan. De verkeerssituatie op de Zwarteweg is echter wat de VVD betreft te gevaarlijk om lang mee te talmen (mede door die gevaarlijkheid zijn wij ook ferm voorstander van een rondweg rond Milsbeek) en vonden we het gisterenavond tijd voor vragen.

Commissie Ruimte en Economie

Tijdens de commissie Ruimte & Economie heeft de VVD dan ook aan wethouder Welles gevraagd wat de status was van de verdwenen paal en wat het College aan maatregelen nemen om een einde te maken aan de gevaarlijke situatie op de Zwarteweg. Wethouder Welles (Kern) meldde ons het volgende:

Het Openbaar Ministerie plaatst alleen flitspalen op locaties waar een aantoonbaar verkeersveiligheidsprobleem (o.b.v. ongevallencijfers) is. Om deze reden is de flitspaal weggehaald op de Zwarteweg.

Als de wegbeheerder (gemeente in dit geval) en de politie toch van mening zijn dat de locatie verkeersonveilig is en een flitspaal daarbij tot verbetering leidt, kan er gezamenlijk schriftelijk een aanvraag worden gedaan voorzien van een onderbouwing.

Op basis van een gezamenlijke aanvraag van politie en wegbeheerder zal het Parket CVOM een definitief besluit nemen.

Daarbij dient ter onderbouwing van de aanvraag o.a. de resultaten van verkeerstellingen te worden aangeleverd (gedurende een periode van 14 aaneengesloten  dagen én het overtredingspercentage moet hoger zijn dan 10%).

 Op basis van deze informatie is afgesproken om een aanvraag te gaan indienen voor terugplaatsing van de flitspaal. Als eerste stap wordt in oktober de benodigde verkeerstelling uitgevoerd (mogelijk later i.v.m. de wegwerkzaamheden in Bredeweg).

Willens en wetens! 

Kijk en dat is nu verrassend, het College van de gemeente Gennep die willens en wetens de aanleg rondweg Milsbeek (voor rekening van de ontzander) hebben laten stranden (met medewerking van de fracties van SP, D66 en Kern) geven nu ruiterlijk toe dat de locatie verkeersonveilig is!

Hoe kortzichtig kun je zijn als gemeentebestuur?

Laat onverlet dat de VVD vindt dat er heel snel iets geregeld moet worden om de situatie op de Zwarteweg in ieder geval voorlopig wat veiliger te maken. Wij zullen dan ook nauw in de gaten houden of het OM, danwel de gemeente als wegbeheerder hier maatregelen zullen nemen en tot die tijd: goed opletten op deze, volgens de gemeente nu ook,  'verkeersonveilige locatie'!