Floriade: bezoekersaantal positief, wachten op cijfers

De Floriade in de regio Venlo heeft vandaag, zondag 7 oktober 2012 voor het laatst haar deuren geopend voor het publiek. Na 186 dagen, de opening was op 4 april met hare Majesteit de Koningin, is er een einde gekomen aan de Wereldtuinbouwtentoonstelling van 2012.

En mede dankzij de enorme inspanningen van alle sponsoren en regio gemeenten, waaronder Gennep, heeft de Floriade haar doelstelling van 2 miljoen bezoekers gehaald.

Algemeen directeur Paul Beck gaf tijdens de officiële slotceremonie aan blij te zijn dat 2.046.684 bezoekers de Floriade hebben bezocht. De Floriade had minimaal 2 miljoen bezoekers nodig om zwarte cijfers te kunnen schrijven. Maar ook al is het bezoekersaantal positief, de financiële balans is nog niet definitief. De rekening moet nog worden gemaakt en dus is het ook voor de gemeenteraad van Gennep wachten en hopen op een positief financieel eindresultaat.

Hare Majesteit de Koningin en algemeen directeur Paul BeckHare Majesteit de Koningin en algemeen directeur Paul Beck tijdens de opening op 4 april 2012

De VVD Gennep is in ieder geval tevreden met de cijfers die bezoekers aan de Floriade en het personeel gaven. Het park werd gewaardeerd met een 8.5 en het personeel kreeg zelfs een 9.2! Dank daarom aan alle medewerkers die zich de hele periode ingezet hebben om van de Floriade een succes te maken.

Het Huis van de Smaak werd tijdens de slotceremonie uitgeroepen tot beste inzending van de Floriade. Een paviljoen dat ook volgens de VVD Gennep een positief en interessant beeld schetste van onze regionale tuinbouwsector. Na afloop van de Floriade valt zeker te constateren dat ondernemers uit de regio Venlo tijdens de Floriade veel mogelijkheden hadden om hun bedrijven te presenteren aan buiten- en binnenlandse bezoekers en ondernemers, waarmee ook het bedrijfsleven van Gennep op de kaart werd gezet.

De Floriade 2012 in de regio Venlo
De Floriade 2012 in de regio Venlo

De toekomst van het Floriadepark is op dit moment echter niet zo rooskleurig als de voorbije periode met de Floriade. Het park werd na het eind van de Floriade weliswaar weer overgedragen aan de eigenaar Venlo GreenPark, waar Gennep medeaandeelhouder van is, maar wat nu ten tijde van een economische crisis met het gebied moet gebeuren is nog grotendeels onduidelijk.

Tot slot werd uiteraard het stokje van de Floriade overgedragen aan de volgende organisatie. De Floriade 2022 zal plaatsvinden in Almere, dus was VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma aanwezig tijdens de slotceremonie.

Voor de VVD Gennep is met het einde van de Floriade ook een einde gekomen aan het Floriade-onderdeel van onze website. De regio Venlo staat het komende jaar 2013 volledig in het teken van ‘Hoofdstad van de Smaak’ en dus zullen ook wij als VVD dit project naar buiten dragen en Gennep hiermee verder op de kaart zetten.