Kermiswethouder moet cursus communicatie volgen

Nu de Gennepse kermis met een mooie nakermis is geëindigd, wil de VVD terugkomen op de onduidelijke communicatie van de gemeente Gennep en dan vooral kermiswethouder Voncken in de week voor de kermis.

Zoals ieder groot evenement heeft ook de organisatie van de kermis bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een vergunning. De verantwoordelijke ambtenaar heeft het verzoek volgens alle interne en externe eisen, zoals veiligheid gecontroleerd en goedgekeurd.
Voor zover wij begrepen hebben, is deze goedkeuring dan zowel binnen de gemeentelijke organisatie als naar de burgers gecommuniceerd.

Een feit dat door de gemeente tot het moment van goedkeurig niet als probleem werd gezien was het verplaatsen van de kinderkermis naar een nieuwe locatie. Immers de vergunningaanvraag was dit jaar niet voor het Europaplein en de Markt, maar voor het Europaplein en het Jan Lindersplein. De VVD gaat er vanuit dat het ambtelijk apparaat juist deze verandering expliciet getoetst heeft volgens veiligheidsaspecten en gezien het goedkeuren van de aanvraag akkoord ging met het verzoek. Het is dan ook te begrijpen dat de gemeente deze vernieuwing heeft vermeld op haar website. Desondanks stond er een aantal dagen later in de Gelderlander, dat kermiswethouder mevrouw Voncken het niet eens was met dit besluit. De wethouder heeft aangegeven dat het besluit wordt teruggedraaid omdat ‘het niet met het College was afgestemd’.

De VVD is zeer verbaasd over deze gang van zaken en het gedraai door de gemeente en het handelen van de kermiswethouder:

  • De gemeente Gennep heeft weer een slechte indruk naar buiten gemaakt.
  • Ook intern is een dergelijke beslissing slecht. De noodzakelijke sterking van het ambtelijk apparaat wordt feitelijk weggegooid als mooie spreuken zonder inhoud.

We adviseren de kermiswethouder een cursus interne en externe communicatie te volgen.
In dit geval had ze beter het besluit van de verantwoordelijke ambtenaar (als proef) kunnen ondersteunen. Na afloop van de kermis had de gemeente dan een evaluatie kunnen doorvoeren met alle betrokkenen.