VVD beschouwingen: 'Niet doorschuiven, aanpakken!'

De VVD Gennep presenteert U hiermee haar algemene beschouwingen voor de begroting 2013 met als titel ‘Niet doorschuiven, aanpakken!’ Na in 2011 met de titel ‘Inkomsten en uitgaven in evenwicht’ er op te hebben aangedrongen dat de gemeente eindelijk betere keuzes moet maken om de begroting sluitend te krijgen, gaat de VVD ook dit jaar de aandacht vestigen op verdere lastenverlichting voor gemeente en burgers. Het zal daarom niet verbazen dat er overeenkomsten zijn met onze inbreng van 2011.

De vraag is bovendien waarom er een nieuwe inbreng zou moeten zijn? De huidige coalitie heeft immers opnieuw voor een jaar achteruitgang en voor financiële tekorten gezorgd. Ook de VVD weet dat bezuinigen niet altijd makkelijk is maar des te meer wordt van bestuurders en politici, ten tijde van financiële problemen verwacht keuzes te durven maken. Voor bezuinigingen en beleidsaanpassingen is lef, initiatief en visie nodig. Bezuinigingen betekenen echter dat je de tering naar de nering moet zetten, zoals u dat ook doet met uw eigen centen! We moeten het zien als een uitdaging!

Als VVD fractie hebben wij al voor het zomerreces 2012 bezuinigingsvoorstellen gedaan om nog in de te hoge uitgaven voor dit jaar in te grijpen. Daardoor zouden nu met de begroting 2013 minder pijnlijke bezuinigingen nodig zijn geweest. Helaas stuurde de coalitie onze voorstellen toen naar de prullenbak. Er was dus duidelijk geen sprake van een constructieve houding voor Gennep te bespeuren bij deze coalitie. Des te meer was die er bij de oppositiepartijen VVD en (ook verrassend) bij de PvdA. In tegenstelling tot de coalitiepartijen wil de VVD de moeilijke keuzes nu niet doorschuiven maar juist nu oplossen. Wij staan daarom voor lef en visie en willen de problemen van de gemeente samen met de burgers nu aanpakken!

De VVD maakt de volgende keuzes voor 2013:

  1. Het realiseren van broodnodig cameratoezicht in het centrum van Gennep ter vermindering van criminaliteit!
  2. Bespreekbaar maken van de (hard)drugsproblematiek in onze gemeente Gennep!
  3. Een integrale oplossing voor de verkeersafwikkeling Milsbeek door een alternatieve route en het schrappen van de onveilige en overbodige rotonde Zwarteweg!
  4. Het schrappen van ‘project Niersdalbrug’ dat nog voor de realisatie al €500.000 heeft gekost!
  5. Verlichting fietspad Ven-Zelderheide – Ottersum voor een betere verkeersveiligheid!
  6. Blijven meewerken aan een ontwikkeling van het Regionaal Overslag Centrum in Heijen!
  7. Verminderen van regels en daarmee realiseren van de zondag openstelling voor winkels!
  8. Heroverweging van ruimtelijke ordening bij de planning van het Ecoduct en de permanente bewoning van recreatiewoningen!
  9. Realiseren van één integraal loket voor zorg en welzijn in het gemeentehuis!
  10. Betere kwaliteit voor minder kosten bij de aanbesteding van het welzijnswerk van Synthese!

Uiteraard maakt de VVD nog veel meer keuzes om als gemeente Gennep tot verdergaande besparingen te komen. Uitgangspunt blijft voor de VVD de begroting verder in evenwicht te hebben en daarmee het huishoudboekje van de gemeente op orde te brengen zonder onze reserves verder onnodig uit te putten.

De komende dagen zullen wij op deze website meer informatie publiceren over onze plannen voor 2013. Maar U kunt nu al onze algemene beschouwingen 'Niet doorschuiven, aanpakken!' downloaden en lezen. Wij zien Uw reacties graag tegemoet.