VVD: 'Besparingen op harde kant van onderwijs!'

De VVD Gennep heeft zich in haar algemene beschouwingen voor de begroting 2013 met als titel ‘Niet doorschuiven, aanpakken!’ uitgesproken voor bezuinigingen op de harde kant voor de onderwijssector, een betere integratie van het project Jongeren en Politiek in de gemeentelijke politiek en het per direct stoppen met volwasseneneducatie.

De VVD maakt de volgende keuzes voor 2013:

Onderwijs

Als het gaat om educatie voor kinderen kan ons ambitieniveau in principe nooit te hoog zijn. De gemeente Gennep hanteert echter een te hoog ambitieniveau op de harde kant van deze sector. Te veel personele inzet om problemen op te lossen terwijl de school ook in goed overleg met scholieren en ouders tot een verbetering kan komen. De VVD is van mening dat de kosten voor leerplichtadministratie veel te hoog zijn. Het is weliswaar van belang dat er een controle plaatsvindt op schoolverzuim; hier moeten echter geen personeelskosten van ruim €76.000 tegenover staan. Eveneens zijn er te veel ambities op het gebied van onderwijsbegeleiding. De gemeente heeft hier een eigen beleid, terwijl de scholen van de rijksoverheid budget ontvangen om aan het wettelijk vereiste te voldoen. De VVD vindt het logisch dat de scholen tevreden zijn met de gemeentelijke onderwijsbegeleiding en dit ook nodig achten; de scholen ontvangen hierdoor immers extra financiële middelen. Door geen gemeentelijk beleid meer te hanteren is een besparing van €42.000 mogelijk.

Jongeren en Politiek

VVD fractievoorzitter Janine van Hulsteijn heeft in 2012 het stokje voor Jongeren en Politiek mogen overnemen. Dank aan Mat Knapen voor zijn inzet tijdens de eerste zes edities van dit project. Janine zal ook in 2013 deze kartrekkende rol vervullen namens de gemeenteraad en hoopt nu al op draagvlak bij alle fracties. De projectweek werd dit jaar gesteund door VVD Tweede Kamerlid Karin Straus. Karin gaf de leerlingen een kijkje in de keuken van het leven van een Tweede Kamerlid en legde uit hoe zij al jong getroffen werd door het 'politieke virus'. Wij hopen dat het ook in 2013 weer lukt een politiek zwaargewicht naar Gennep te halen. De ambitie voor 2013 zal opnieuw zijn om de jongeren niet alleen tijdens de projectweek, maar ook daarna te betrekken bij actuele discussies in de gemeente Gennep.

Volwasseneneducatie

De gemeente Gennep financiert sinds jaren de volwasseneneducatie bij de Volksuniversiteit Venray. De VVD vindt dat dit niet tot het takenpakket van onze gemeente behoort en daarom zijn wij positief over het besluit om te stoppen met deze financiële bijdrage. In plaats van per direct te stoppen heeft men echter besloten om de bijdrage af te bouwen. Onze gemeente betaalt door dit besluit in 2013 nog steeds €25.000 aan dit instituut. Als VVD zien wij geen toegevoegde waarde in deze laatste bijdrage. Uiteindelijk steunen we hiermee ook nog eens een instelling die samenwerkt met een andere geldverslindende organisatie, te weten Synthese. De VVD dringt er op aan per 1 januari 2013 te stoppen met de bijdrage aan de Volksuniversiteit Venray en daarmee nog voor het begin van een nieuwe cursusreeks de samenwerking te beëindigen.