VVD en PvdA: 'College vraagt U om lasten te dragen'

De gemeenteraad zal op maandag 12 november a.s. vanaf 16.00 uur vergaderen over de begroting voor het komende jaar. Ter voorbereiding op de begroting 2013 en de meerjarenbegroting 2014-2016 hebben VVD en PvdA in constructief overleg besloten om een gezamenlijk opiniestuk te plaatsen in de Gelderlander:

'Kiezen en doen maakt sterker'. De coalitie beloofde veel met die titel van de begroting 2012! Een prachtige titel; maar tegelijkertijd de vraag 'klopt dit wel met de werkelijkheid in Gennep?'

De vrees van PvdA en VVD is het afgelopen jaar helaas waar geworden. Noodzakelijke keuzes durft te coalitie niet te maken. De problemen doorschuiven; niets te merken dus van aanpakken!

Alle seinen stonden in 2011 al op rood, maar enig gevoel van urgentie ontbrak bij de coalitie! Een beetje schaven en temporiseren was het beste antwoord dat het college kon verzinnen en dat met een belabberde financiële situatie en donkere wolken aan de horizon. Net als de oppositie, riepen toen zelfs de coalitiefracties op dat er geen taboes mochten zijn als het ging om bezuinigingen. Alles moest tegen het licht worden gehouden om nut, noodzaak en haalbaarheid te wegen en te toetsen… kiezen dus in het belang van Gennep.

Helaas, er werd door het strakke coalitie keurslijf helemaal niet gekozen. Geen nut of noodzaak voor een beter Gennep dus, maar pure partijpolitieke belangen stonden op de voorgrond bij CDA, Kern en D66. Liever geen besluit, dan ruzie over een besluit! Inmiddels is de financiële situatie van Gennep rampzalig.

We teren in op onze spaarpot die als sneeuw voor de zon verdwijnt. Alleen door incidentele meevallers en het opsouperen van de centen die we hebben door de verkoop van Essentaandelen is een meerjarig negatief saldo voorkomen. Het einde van deze Essentgelden is  in zicht. In twee jaar tijd zijn we namelijk van een vermogenspositie van 33 miljoen naar 15 miljoen gegaan! Voor het eind van deze raadsperiode is het geld dan waarschijnlijk ook gewoon op. De coalitie zat ongebreideld te graaien uit ons spaarpotje om ‘projecten’ zoals Niersdalbrug en Rotonde Zwarteweg überhaupt te kunnen betalen. Die uitgaven gaan weliswaar buiten de dagelijkse in- en uitgaven van de gemeente (=exploitatie) om, maar het geld wordt wel uitgegeven. Dus is onze exploitatie helaas nog steeds niet sluitend! De verschillen tussen begroting, trimesterrapportages, en het uiteindelijke resultaat laten zien dat we geen grip hebben op de financiën. Gennep is stuurloos!

Nu staan we weer voor een begrotingsbehandeling. Ook dit jaar heeft het college een pakkende titel voor de begroting weten te verzinnen; 'Sterker door mee te doen'.

Sterker? Nee, maar U mag meedoen: betalen!
Als de voorgestelde begroting onverhoopt wordt aangenomen dan stijgen we in Gennep flink op de ladder van de belastingdruk. Het college vraagt steeds meer van haar burgers, zowel in inzet als in euro’s. Volgens de begroting moeten de burgers in 2013 nog meer zelf doen en eigen verantwoordelijkheid nemen.

Met andere woorden het college vraagt U om mee te doen en de lasten te dragen. Dat we het geld ergens vandaan moeten halen is ook duidelijk. Dat iedereen iets moet bijdragen aan het oplossen van de financiële crisis landelijk en in Gennep is terecht. Maar we moeten ons realiseren dat alle maatregelen in Gennep bovenop de landelijke maatregelen komen. Dan mag je toch verwachten dat alles wordt gedaan om U zo min mogelijk pijn te doen en vooral in 'eigen vlees' te snijden. Maar doet Gennep dat ook?

Welnee, ook in deze begroting worden er wederom geen keuzes gemaakt! De heilige huisjes als Niersdalbrug, Rotonde Zwarteweg en honderdduizenden euro’s betalen voor handhaving op recreatiepark Diekendaal blijven gewoon staan... onbegrijpelijk!

Bezuinigen wordt wel hier en daar een beetje geprobeerd: zo is de coalitie van plan om op de inhuur van externen, waar we jaarlijks als gemeente 1,7 miljoen euro aan uitgeven, € 50.000 te besparen... Dat is een luttele 2,9%! Wij als oppositie zouden zeggen, haal daar maar eens een half miljoen vanaf. Doe die taken zelf of samen met een buurgemeente. Mogelijkheden te over die de burgers niet voelen en toch echt zoden aan de dijk zetten!

Denk ook aan aanbestedingen voor diensten die al jaren door dezelfde partijen aan Gennep worden geleverd. Hou ze tegen het licht! Ook hier zijn vele tienduizenden zo niet honderdduizenden euro’s te winnen voor Gennep. Wederom zonder dat de burgers het hoeven voelen.

En als er eindelijk besloten zou kunnen worden om de situatie op Diekendaal structureel op te lossen, besparen we jaarlijks € 150.000 en nog eens extra € 500.000 tot 2015!

PvdA en VVD hebben al het hele jaar aangegeven, dat er per direct ingegrepen moet worden om controle te krijgen en het schip op koers te houden. Maar nee, de coalitie heeft geen enkel voorstel tot ombuigingen van PvdA of VVD gesteund noch heeft zij zelf een voorstel ingediend. CDA, Kern en D66 bleven oorverdovend stil en keken er naar... hoezo 'kiezen en doen maakt sterker'?

Tijdens de begrotingsbehandeling van maandag 12 november a.s. zullen PvdA en VVD dus weer proberen via amendementen om financieel orde op zaken te stellen, het is echt 5 vóór 12 (tegen) in Gennep!