Nieuwe voorzitter Euregio Rijn-Waal gekozen

In de laatste Euregioraadsvergadering van dit jaar (op 28 november) is Ulrich Francken, burgemeester van Weeze tot nieuwe voorzitter van de Euregio Rijn-Waal gekozen. Hij was al waarnemend voorzitter na het vertrek van de vorige voorzitter Adolf Sauerland, de vroegere burgemeester van Duisburg. Als vertegenwoordiger van de gemeente Gennep was burgemeester de Koning voor de eerste keer aanwezig bij een vergadering van de Euregioraad.

In het dagelijks bestuur van de Euregio zitten naast de voorzitter ook burgemeester Bruls van Nijmegen als vicevoorzitter en 5 vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties o.a. burgemeester van Soest van Boxmeer. Nieuw in het dagelijks bestuur werd Sören Link, de nieuwe burgemeester van Duisburg benoemd, zodat vanaf nu het Dagelijks Bestuur weer compleet is.

Traditioneel zijn de grootste Duitse en Nederlandse gemeente uit het gebied van de Euregio (Duisburg en Nijmegen) vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur. De overige bestuursfuncties worden aangevuld door vertegenwoordigers uit de 56 regiogemeenten.

De VVD Gennep is blij met de burgemeester van Weeze een nieuwe voorzitter van de Euregio te hebben die bekend is met de voor- en nadelen die het grensverkeer tussen twee landen betekenen voor een kleine gemeente. Wij wensen de heer Francken veel succes met zijn nieuwe functie, die hij de afgelopen maanden al tijdelijk mocht waarnemen.

Als VVD zien wij hierin een uitermate grensverleggende ontwikkeling die bijdraagt aan een betere communicatie tussen de regiogemeenten. Wij verzoeken dan ook het Gennepse College om het nieuwe bestuur van de Euregio op korte termijn uit te nodigen om kennis te maken met onze gemeente Gennep. Zo kan Gennep ook in Duitsland verder op de kaart worden gezet als gastvrije gemeente voor dagrecreanten en vakantiegangers.

De vertegenwoordiger van de Gennepse gemeenteraad, ons raadslid Holger rodoe, was helaas door zijn studie voor deze vergadering verhinderd.