VVD bestrijdt gemeentelijk bericht Essent-aandelen

Afgelopen week publiceerde de gemeente Gennep een artikel op haar gemeente pagina’s in de Maas- en Niersbode over vragen van burgers met betrekking tot de ontwikkeling van het vermogen van de gemeente (de vermogenspositie).

In dit artikel wordt gesteld dat er verschuivingen tussen reserve “potjes” plaats vinden en er verder feitelijk niets aan de hand is. De VVD voelt zich genoodzaakt dit beeld te nuanceren, sterker nog; te bestrijden.

De gemeente stelt terecht dat er extra voorzieningen gevormd zijn voor de grondexploitaties. Dit betreft meerdere miljoenen. Dit is echter geen schuiven tussen reserve potjes, maar een afwaardering van een bezitting! Dat wil zeggen dat de bezittingen van de gemeente minder waard geworden zijn. Hierbij is helaas niet te verwachten dat deze bezittingen binnen afzienbare tijd weer een waardestijging zullen gaan vertonen.

Ook wordt in het geheel voorbij gegaan aan de negatieve exploitatie resultaten van de afgelopen paar jaar, die de vermogenspositie aanzienlijk hebben aangetast. De exploitatie is het dagelijks huishoudboekje van de gemeente en daar is de laatste jaren herhaald meer op uitgegeven dan er in zat. Met als gevolg dat dat slechte resultaat betaald moest worden van het gemeentelijk vermogen. Daardoor daalde het vermogen dus weer. Daarboven worden diverse investeringen (denk aan Niersdalbrug, rotonde Zwarte Weg en Centrum Centraal) rechtstreeks aan het vermogen onttrokken, buiten de exploitatie om. De VVD heeft al bij herhaling aangegeven dit niet goed te vinden, het vertroebelt immers het financiële beeld flink. Uiteraard wordt door deze rechtstreekse onttrekkingen de gemeentelijke vermogenspositie ook weer slechter.

Daar waar de gemeente Gennep enkele jaren geleden nog een eigen vermogen (kapitaal) van ongeveer 33 miljoen euro kon noteren, blijft hier volgens de begroting 2013 per ultimo 2013 nog maar 15 miljoen euro van over. Dit betekent tevens dat de gelden uit verkoop van de Essent aandelen (ongeveer 16 miljoen euro) inmiddels volledig verdampt zijn!

In tegenstelling tot hetgeen de gemeente weer geeft, is een sluitende meerjarenbegroting en een meer dan kritische blik op voorgenomen project uitgaven meer dan ooit op zijn plaats!