VVD Werkbezoek aan Baysolar Weeze Projekt GmbH

Op 10 januari hebben de fracties van PvdA Gennep, SP Gennep en de VVD Gennep een zeer interessant werkbezoek gebracht aan Baysolar Weeze Projekt GmbH.

Dit is een zonnepanelenpark met een grootte van 30 hectare dat zich bevindt op een steenworp afstand, namelijk op het vliegveld Niederrhein Airport.

Zonnepanelen in Weeze    Zonnepanelen tegenover vliegveld Weeze
Links: De zonnepanelen met een staalconstructie. Rechts: Uitzicht vanaf een voormalige bewakingstoren.

Op deze koude maar mooie zonnige ochtend werden we door de heer Hal Palmer meegenomen naar een afgelegen stuk op het vliegveld. Dit gedeelte was ten tijde van de koude oorlog absoluut 'no go area' en dus zeer zwaar bewaakt. Stille getuige daarvan zijn nog de 'bewakingstorens' van waar je een schitterend uitzicht hebt en het zonnepanelenpark goed kunt zien... als je eenmaal de lange ronddraaiende trappen hebt overwonnen!

Het is overigens best een 'bizarre omgeving' waarin we ons op dat moment bevonden. Het zonnepanelenpark is namelijk gebouwd tussen alle nog bestaande bunkers en hangars van beton. Deze hangars en bunkers zijn nog gewoon in de staat van toen en dus vonden we op de muur zelfs nog de kleurcodes van de verschillende bommen en de GPS coordinaten.

    
Links: Een bizarre omgeving tussen de bunkers en hangars. Rechts: De GPS coordinaten van een hangar.

Het zonnepanelenpark is het grootste in NordRhein Westfalen en genereert voldoende electriciteit voor 3300 huishoudens van 4 personen en bespaart tegelijkertijd 8500 ton carbon dioxide (CO2) per jaar. Daarmee voldoet het park nu al aan de EU regels voor 2050 en is dus zeer vooruitstrevend. Het park op zich is in een hele korte periode gebouwd. Binnen 3 maanden na de start werd het park al aangesloten op het Duitse electriciteitsnet en begon het dus al stroom te leveren.

Zonnepanelenpark bij het vliegveld Weeze

Dat zo'n park realiseren binnen 3 maanden mogelijk is, bleek al gauw tijdens het bezoek. Er is namelijk geen fundering of andere voorbereiding nodig geweest voor de installatie van de panelen. De ijzeren draagconstructies van de panelen gaan namelijk gewoon zo de grond in en behoeven weinig tot geen voorbereidend/ ontsluitend werk.

Het was een zeer interessante ochtend waarbij we veel geleerd hebben over regeneratieve energieproductie in de praktijk. Ter afsluiting maakte de heer Palmer nog even een groepsfoto van ons voor een stoere bewakingsbunker met schietgaten maar wel lekker in het zonnetje...

Groepsfoto van VVD Gennep, PvdA Gennep en SP Gennep