VVD heeft vragen over beleid alcoholcontroles

De VVD Gennep heeft het College van burgemeester en wethouders om mondelinge toelichting verzocht betreffende een bericht in dagblad De Gelderlander. Op vrijdag 18 januari jl. verscheen in deze krant het artikel Nog niet klaar voor alcoholcontrole jeugd waarbij werd ingegaan op de vertraging die gemeenten in de regio oplopen bij het handhaven van de Drank- en Horecawet. Het College moet tijdens de komende commissievergadering van de gemeenteraad toelichting geven op het gevoerde en te voeren beleid.

Immers uit het krantenbericht werd duidelijk dat de gemeente Gennep niet in staat was om, zoals vastgelegd in de Drank- en Horecawet, per 1 januari 2013 de handhavingstaken van de Voedsel- en Warenautoriteit over te nemen. Dit terwijl alle Nederlandse gemeenten al ruim één jaar op de hoogte waren van de aankomende wetswijziging. Op dit moment, zo bleek ook uit de krant,  maakt Gennep nog steeds gebruik van de Voedsel- en Warenautoriteit door hun personeel als externe medewerkers in te huren.

Voor de VVD is het van groot belang dat het College voldoet aan haar informatieplicht en de gemeenteraad informeert over de gang van zaken. Het mag niet gewoonte worden dat de gemeenteraad vertragingen van de invoering van nieuw gemeentelijk beleid uit de krant moet horen. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het College:

  1. Welke waarde hecht het College aan het zorgvuldige uitvoeren van de gemeentelijke taken volgens de Drank- en Horecawet?
  2. Vanaf welk moment wist het College dat de taken van de Drank- en Horecawet worden overgedragen aan gemeenten? Gaarne daarbij tevens ingaan op de stappen die sindsdien zijn gemaakt – in relatie tot de handreiking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – om tot een degelijke uitvoering te komen.
  3. Waarom moet de gemeenteraad uit dagblad De Gelderlander vernemen dat de gemeente Gennep niet per 1 januari 2013 kan voldoen aan haar taken?
  4. Worden de gemeentelijke taken inderdaad vooralsnog overgedragen aan de Voedsel- en Waren Autoriteit? Zo ja, wat zijn de financiële gevolgen voor de gemeente door het inhuren van externen?
  5. Wat zijn de redenen dat de gemeente niet aan deze taken kan voldoen?
  6. Heeft de vertraging tevens te maken met het feit dat er in 2012 te veel (1500 uren) ambtelijke capaciteit is ingezet om een plan te ontwikkelen voor decentralisaties die, in tegenstelling tot de Drank- en Horecawet nog helemaal niet aan de orde zijn?
  7. Wanneer is het College van plan een eigen beleid te hebben? Wat is het vervolgproces?

Dat het College op de hoogte was van de nieuwe taken is een gegeven, alleen al vanwege het feit dat de VVD hiervoor tijdens de aanloop naar de verkiezingen van september 2012 al om aandacht heeft gevraagd. Samen met het VVD Tweede Kamerlid Karin Straus werd toen een werkbezoek gebracht aan de Gennepse horeca en uiteraard werd het College door onze fractie over de resultaten van dit werkbezoek geïnformeerd.

Wij zien het standpunt van het College graag tegemoet en verwachten dat tevens wordt aangegeven welke aandacht dit onderwerp in toekomst heeft binnen het jeugdbeleid, waarvoor dit beleid van de Drank- en Horecawet onder andere is besloten door de rijksoverheid.