Onduidelijkheid over alcoholcontroles jongeren!

Een aantal weken geleden heeft de VVD fractie vragen gesteld aan het College van burgemeester en wethouders over de uitvoering van de Drank- en Horecawet, waar de alcoholcontroles voor de jeugd onderdeel van is. De vragen waren toen zowel te lezen op onze website als te vinden in een bericht van dagblad De Gelderlander. Inmiddels heeft het College eerst schriftelijk uitleg gegeven over de uitvoering van haar gemeentelijke taken. Vervolgens zijn deze tijdens de raadsvergadering van 18 februari jl. door burgemeester De Koning mondeling toegelicht.

De Drank- en Horecawet geeft gemeenten de verplichting om basiscontroles en leeftijdsgrenscontroles uit te voeren in de lokale horeca. Deze taken zijn door de overheid per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeenten. Het College wist vanaf mei 2012 dat deze taken er aan zouden komen, maar er is niet ingespeeld op deze kennis. In de maanden juni – december 2012 heeft de gemeente nauwelijks stappen gezet om tot een uitvoering van de taken te komen. Volgens de VVD een gemiste kans! Dit staat symbool voor verkeerde prioriteiten bij de handhaving. Geen controles uitvoeren ter bescherming van de jongeren, maar wel geld verspillen voor nog onnodige controles op Diekendaal!

In de begroting voor 2013 - afgelopen november besproken in de gemeenteraad - was slechts sprake van een stijgend aantal controles dit jaar. Over financiële gevolgen daarvan werd niets geschreven. De controles zouden stijgen naar 25 basiscontroles en 25 leeftijdsgrenscontroles en daarmee zou het jaar 2013 intensiever worden gecontroleerd in verhouding tot controles van de Voedsel en Warenautoriteit in de afgelopen jaren. Onduidelijk was daarbij hoe we dat moeten gaan betalen!

Uit het antwoord werd duidelijk dat 2013 een overgangsjaar is waar gemeenten de controles nog kunnen uitbesteden aan de Voedsel- en Warenautoriteit. Echter, het College geeft aan dat de gemeente Gennep de taken niet heeft uitbesteed. Er vinden blijkbaar controles dit jaar plaats, maar wie dat in de eerste maanden van 2013 doet is onduidelijk. De gemeentelijke BOA’s (Buitengewone Opsporingsambtenaar) in de hele regio hebben nog niet de nodige opleiding om dit te mogen doen.

Om vanaf 2014 daadwerkelijk als gemeente de taken te kunnen uitvoeren vindt er op dit moment regionaal overleg plaats naar een gezamenlijke aanpak van meerdere gemeenten. ‘Voor er een start gemaakt wordt met het opstellen van beleidsregels zal er een analyse van de situatie en de controles gemaakt moeten worden’ zo het College in haar antwoord.

In plaats van zorg te dragen dat onze jongeren niet in aanraking kunnen komen met alcohol is het College dus op dit moment bezig om in kaart te brengen wat de gemeentelijke situatie is. Voor de VVD is het onbegrijpelijk dat het College een analyse moet maken om vast te stellen hoeveel horeca we in de gemeente hebben en hoeveel jongeren onder de alcohol leeftijdsgrens inwoner zijn van de gemeente Gennep.