'De betrokken burger': Burgers meer ruimte geven!

De komende jaren worden er steeds meer taken van de rijksoverheid overgedragen aan de gemeenten. De daarmee samengaande bezuinigingen hebben tot gevolg dat van alle burgers meer zal worden gevraagd. Het gaat niet alleen om een grotere mate van zelfstandigheid maar ook om een actieve rol bij het creëren van een wenselijke leefomgeving.

Een duidelijke urgentie voor de gemeente Gennep dus om met de burgers van gedachte te wisselen over burgerparticipatie. Voor de raadsleden Theo Kersten, fractievoorzitter van de PvdA en Holger Rodoe, vicefractievoorzitter van de VVD was het opstellen van een gemeentelijk stuk echter niet voldoende. Gezamenlijk hebben zij het onderwerp burgerparticipatie opgepakt en zijn aan de slag gegaan om een initiatiefvoorstel te schrijven dat vanuit de samenleving wordt gedragen. Tijdens een speciale avond met de titel ‘De betrokken burger’ werden alle burgers van de gemeente op maandag 25 januari jl. gevraagd om mee te denken over de rol van burgers bij het creëren van de samenleving.

Tijdens een druk bezochte avond met meer dan vijftig belangstellenden werd in de Pica Mare gesproken over positieve en negatieve ervaringen tussen gemeente en burgers. Centrale vraag was hoe de samenwerking tussen gemeenteraad en burgerparticipatie de komende tijd vorm kan krijgen. Ook al is de raad gekozen door de burgers, om draagvlak te hebben voor besluiten moet er ruimte worden geboden voor burgers om hun mening te geven over onderwerpen. Verschillende ideeën kwamen hierover naar voren, zoals een raadsspreekuur. Deze zullen in het vervolg door Theo en Holger worden uitgewerkt.

Uiteraard was ook de openheid en transparantie van de gemeentelijke politiek een onderwerp van discussie. Dat in een politieke arena, zoals de gemeenteraad niet alleen inhoudelijke maar ook politieke belangen spelen was voor iedereen duidelijk. Conclusie van de avond was echter dat politici hierover gewoon eerlijk moeten zijn en deze politieke afwegingen ook naar de burgers moeten verantwoorden. Een signaal dat door de aanwezige raadsleden is meegenomen.

De komende weken gaan Theo en Holger samen met de afdeling communicatie van de gemeente aan de slag om tot een nota over burgerparticipatie te komen. Vervolgens is afgesproken met de aanwezigen deze nota voor te leggen aan de burgers van de gemeente, alvorens het ter bespreking en vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad.