Obstakels in het centrum van Gennep blijven bestaan!

De burgers van de gemeente en met name inwoners van stadje Gennep waren afgelopen woensdag, 3 april 2013 door wethouder Voncken en de ambtelijke organisatie uitgenodigd om mee te denken over de obstakels in het centrum van Gennep. Jammer genoeg was er nauwelijks belangstelling vanuit de politieke partijen. Fracties die in de krant stemmen willen winnen door deze problemen voor de buhne te noemen hebben blijkbaar in de praktijk geen behoefte om met de mensen direct in gesprek te gaan. Vanuit de gemeenteraad was ik, Holger Rodoe namens de VVD als enige aanwezig.

Maar waar zou de avond nu precies over gaan? De belangrijkste conclusie van de avond is dat hierover onduidelijkheid bestond. De gemeente wilde het hebben over de diverse reclameborden die het centrum volgens hen minder toegankelijk maken. De burgers wilden spreken over de talloze fysieke obstakels die door de inrichting van de weg gevaarlijk zijn!

Er was een goede opkomst in de raadzaal van het oude stadhuis met vertegenwoordigers van de KBO, de Ondernemers Vereniging Gennep en veel betrokken burgers. Verrassend gezien de gekozen locatie – de raadzaal op de eerste verdieping - voor veel aanwezigen zelf al een obstakel vormde. Vervolgens zouden we het niet gaan hebben over specifieke ondernemers die hun reclameborden midden op straat zetten waardoor je er niet met de rollator langs kunt. Uiteindelijk gebeurde dat uiteraard wel. Er werd op constructieve manier een scherpe discussie gevoerd tussen de aanwezigen, de gemeenteambtenaar en wethouder Voncken. Na een korte presentatie met enkele stellingen werd al snel duidelijk dat de gemeente nieuwe regelgeving al klaar heeft, maar graag liever met de winkeliers in gesprek wil gaan om het zonder nieuwe regels op te lossen.

Een goed initiatief dat wij als VVD van harte steunen. Overal waar we nieuwe regelgeving kunnen voorkomen voldoen we aan ons standpunt Regel 1: Minder regelgeving! Dat is niet in het belang van de ondernemer, de klanten en de gemeente Gennep. Immers, we willen minder obstakels maar we moeten wel het winkelende publiek naar Gennep trekken om onze bedrijven en werkplaatsen te kunnen behouden. Ook de aanwezigen waren het eens, er is een degelijke afweging nodig om iedereen tegemoet te komen. Het is dan ook fijn om te zien dat wethouder Voncken meteen het initiatief heeft genomen om een kleine groep mensen te vormen die samen met haar door het winkelgebied van Gennep gaan lopen om met ondernemers direct te spreken over hun reclameborden. Het toont opnieuw aan hoe slagvaardig deze wethouder werk maakt van het oplossen van problemen!

Slecht nieuws kwam dan alleen nog van de eveneens aanwezige wethouder Van den Bogaert: Aan de fysieke obstakels, zoals de fietsenrekken, de inrichting van de weg of verkeersborden kunnen we de komende tijd niets veranderen. Dat vergt een inspanning op langere termijn. Een teleurstellende reactie van de wethouder voor alle aanwezigen en ook voor ons als VVD. Er kan zeker worden gekeken naar de verplaatsing van diverse obstakels zoals fietsenrekken. Dat moet niet eens veel kosten, maar levert meteen een verbetering op; een veiliger en leefbaarder centrum!