Veel belangstelling tijdens startconferentie De Brem

Nadat de gemeenteraad op 18 februari 2013 had besloten dat er een haalbaarheidsstudie moest worden verricht naar de realisatie van een duurzaam energiepark op bedrijventerrein “De Brem” in Heijen is er afgelopen week woensdag een startconferentie gehouden om alle inwoners van Gennep te informeren over dit initiatief. De Stichting Haalbaarheidsstudie Duurzaam Energiepark “De Brem”, die het proces vanuit de initiatiefnemers VVD en PvdA begeleid, heeft tijdens een drukke avond in gemeenschapshuis D'n Toomp een presentatie gegeven aan meer dan 75 belangstellende inwoners uit Gennep en de hele regio.

Voor iedereen die niet aanwezig was of de presentatie nog eens wil nalezen, deze kunt U hier downloaden.

Startconferentie De Brem

Maar wat is er nu sinds de laatste terugkoppeling op 19 maart jl. nog allemaal gebeurd? De Stichting Haalbaarheidsstudie Duurzaam Energiepark “De Brem” is verder aan de slag gegaan en heeft opnieuw een memo geschreven met de belangrijkste informatie voor de raadscommissie Ruimte en Economie. Ook zijn de contacten met de provincie Limburg en met politiek Den Haag verder geïntensiveerd. De gesprekken met beleidsmedewerkers van de provincie waren met name gericht op het inventariseren van de wederzijdse mogelijkheden en belangen.

Op basis van een voorlopige business case is gekeken waar kansen liggen en welke vraagstukken nog beantwoord moeten worden, om zodoende een beeld te krijgen van een mogelijke samenwerking tussen energiecoöperatie, gemeente Gennep en de provincie Limburg. Dat er mogelijkheden zijn en dat de provincie Limburg een uitermate positief beeld heeft bij de plannen rond de Brem, blijkt uit het feit dat het project door de provincie als voorbeeld voor andere duurzame projecten in Limburgse gemeenten is bestempeld. Aan een meer concrete uitwerking van de mogelijkheden wordt gewerkt.

De contacten met politiek Den Haag en het ministerie van ELI zijn vooral gericht op het uitoefenen van invloed op de aangekondigde ministeriële nota met betrekking tot het stimuleren van het decentraal duurzaam opwekken van energie. Het aanbieden van deze nota aan de Tweede Kamer heeft door hernieuwd kabinetsberaad enige vertraging opgelopen en wordt nu eind april, begin mei verwacht. De uiteindelijke inhoud van deze nota is van eminent belang voor de haalbaarheid van een duurzaam energiepark De Brem.

Naast deze contacten met overheden, zijn er gesprekken geweest met vertegenwoordigers van Destion, van de Industriële Kring, van banken, van de netwerkbeheerder Enexis en van de landelijke koepel van lokale duurzame energie initiatieven E-decentraal. Deze laatste organisatie levert ook gericht input op genoemde ministeriële nota.

Startconferentie De Brem

Uiteraard werd hierover ook gesproken tijdens de startconferentie afgelopen woensdag. Immers, de bijeenkomst was goed bezocht en de sfeer was positief kritisch. Tijdens deze werkconferentie is een stuurgroep geformeerd van zeven leden, die het haalbaarheidsonderzoek verder zal gaan begeleiden. Naast deze zeven leden zal op gezette tijden een beroep kunnen worden gedaan op specifieke expertise van deskundigen, die zich daarvoor beschikbaar hebben gesteld.

Hebt U vragen over De Brem of de Stichting Haalbaarheidsstudie Duurzaam Energiepark “De Brem”, dan kunt U contact opnemen met onze VVD vertegenwoordiger in het stichtingsbestuur, Janine van Hulsteijn (janine.v.hulsteijn@vvdgennep.nl). Ook kunt U contact opnemen met de voorzitter van de stichting Luc Brouwers (l.brouwers@home.nl) of de secretatis Jan Willem Wesseldijk (secretaris@energiebrem.nl). U kunt ook kijken op de nieuwe website: www.energiebrem.nl.

Startconferentie De Brem