Nieuw milieubeleidsplan slecht voor ondernemers

De gemeenteraad van Gennep heeft tijdens de vergadering op 13 mei 2013 een besluit genomen om het milieubeleidsplan t/m 2016 vast te stellen. Belangrijkste onderdelen voor de VVD waren hierbij de speerpunten Klimaat/Energie en Natuur/Landschap. Daarnaast was er ook nog het punt Afval dat uiteraard ook ter sprake kwam. In het laatste geval werd door de VVD vooral aangedrongen op het afschaffen van de poortheffing bij het milieustation in Heijen om daardoor een vermindering van illegale stort in het buitengebied te realiseren. Dus niet alleen het afschaffen van onnodige lasten voor burgers die milieubewust hun afval kwijt willen, maar tegelijk een oproep om illegale stort van afval tegen te gaan!

Bij het speerpunt Klimaat en Energie werd door de VVD de nadruk gelegd op een duurzame 'groene' visie voor de energiewinning in onze gemeente Gennep. Door het College en dan met name de wethouder Milieu, dhr. Vandermeulen werd in het voorgelegde milieuplan slechts met twee zinnen ingegaan op het initiatief dat op dit moment gaande is op de Brem. Er is immers vanuit de gemeenteraad een akkoord gegeven voor een haalbaarheidsstudie en inmiddels is er een stuurgroep die met dit onderzoek aan de slag is gegaan. Om in het beleidsplan toch duidelijk te maken hoe belangrijk dit initiatief is voor het realiseren van de doelstelling 20% hernieuwbare energie in 2020, heeft de VVD een amendement, dus een tekstwijziging ingediend. Door de wethouder is de volgende tekstwijziging na een kort debat overgenomen en nu opgenomen in het beleidsplan:

De gemeenteraad heeft op 18 februari 2013 besloten om het onderzoek voor het initiatief om te komen tot een zonnepanelenpark op bedrijventerrein de Brem te steunen. Doel van het initiatief is om op termijn te komen tot een lokaal duurzaam Genneps energiebedrijf waar zonne-energie wordt opgewekt met behulp van ongeveer 75.000 fotovoltaïsche zonnepanelen. In 2013 zal dit onderzoek plaatsvinden onder leiding van een externe stuurgroep en in samenwerking met de Stichting Haalbaarheidsstudie Duurzaam Energiepark “De Brem”.

Als VVD zijn wij van mening dat middels deze tekst duidelijk wordt dat de gemeenteraad van Gennep een vergaande visie heeft op de duurzaamheid van onze gemeente. Dankzij dit amendement blijkt nu ook in het gemeentelijke beleidsplan dat dit initiatief voor de gemeente Gennep een groot succes kan worden op gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie in Nederland.

Daarnaast was het speerpunt Natuur en Landschap zoals eerder genoemd enorm belangrijk omdat hierbij in het beleidsplan nogal obstakels werden voorgesteld voor ondernemers in verschillende sectoren zoals de landbouw. Ten eerste wordt hierin gesteld dat een nieuwe ecologische visie moet komen vanuit de gemeente. Volgens de VVD een onnodig extra dogma gezien de regels die er nu al zijn in o.a. de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de Natura-2000, de Kader Richtlijn Water, de Flora- en Faunawet, het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), het Landschapskader Noord-Limburg en het Landschapsontwikkelingsplan (LOP). Helaas voor een meerderheid van de raad geen belangrijk punt, maar door de wethouder is toegezegd om in deze visie in principe de genoemde andere regels te verzamelen en overzichtelijk te maken in één visie.

Ten tweede lag er een voorstel om in alle ruimtelijke ontwikkelingsplannen een biodiversiteitsparagraaf op te nemen en daardoor een behoud van flora en fauna te garanderen. Voor de VVD eveneens een onnnodig extra obstakel dat bovenop bestaande regelgeving de lastendruk versterkt. Dit vooral als je je daarbij bedenkt dat de wethouder zichzelf nauwelijks committeert aan deze regels als het gaat om de aanleg van een brug door het beschermde gebied van de Ecologische Hoofdstructuur in het Niersdal. Een overbodige maatregel waar zelfs de gemeente geen heil in ziet. Dus wat de VVD betreft afschaffen die onzin, maar ook hier helaas: behalve het CDA waren alle andere partijen voor deze maatregel.