Masterplan Heijen door de gemeenteraad aangehouden

Op de raadsvergadering van 13 mei jl. werd het Masterplan Heijen voorgesteld door het College aan de raad. Een belangrijk voorstel voor alle burgers van het dorp Heijen en de gemeenteraad. Er moeten keuzes worden gemaakt voor de toekomst en daarom moet je besluit door liefst zoveel mogelijk partijen en burgers worden gedragen.

Hier een kort verslag van de behandeling door de raadscommissie en de gemeenteraad:

Tijdens voorafgaande behandeling in de commissie Ruimte en Economie hadden de partijen al unaniem aangegeven grote moeite te hebben met het voorstel, maar zeker ook met de beroerde communicatie van de gemeente met de 'belanghebbenden'. Voornamelijk de aanwonenden van het kermisterrein in Heijen brachten dit punt in de voorbereiding op de vergadering onder de aandacht van alle fracties en spraken hierover in bij de raad. Zelfs nog nadat onze VVD fractievoorzitter samen met de heer Jos Sutmuller van het CDA over dit project met wethouder Vandermeulen van gedachten heeft gewisseld met daarbij de nadruk op het 'meenemen van de belanghebbenden in het proces'.

Het voorstel van de wethouder gaf qua inhoud echter ook nog veel te weinig concrete handvatten voor de gemeenteraad om een weloverwogen en gefundeerde beslissing te kunnen nemen. Dat werd tijdens de commissie al duidelijk en het standpunt van alle partijen wijzigde niet tot aan de raadsvergadering. Daarom hadden de 5 gezamenlijke raadsfracties voor de raadsvergadering al besloten dit voorstel van het College aan te houden en een raadswerkgroep in het leven te roepen die de concrete vragen aan het College gaat formuleren ter beantwoording. Daartoe werd dan ook een gezamenlijk amendement van alle fracties ingediend dat werd overgenomen door de portefeuillehouder Vandermeulen met de mededeling 'ik heb weinig keus'....

Kortom: weer een voorbeeld van hoe de raad het initiatief naar zich toe moet trekken wanneer een voorstel inhoudelijk te wensen overlaat.