Toekomstgericht besluit voor zandwinning Milsbeek

Na een lang en vooral veelzijdig debat heeft de raad van de gemeente Gennep op maandag 17 juni jl. het principebesluit genomen om akkoord te gaan met zandwinning in het gebied Koningsven-de Diepen. Een belangrijk besluit voor behoud en verdere ontwikkeling van onze natuur! Daarnaast is eveneens een besluit genomen over de afvoerroute van het zand. Het bekende roze tracé, dat vanuit de Ringbaan na de Kroonbeek afslaat richting N271 heeft een meerderheid behaald van de stemmen.

Opvallend was dat alleen VVD en PvdA, nota bene de twee oppositie partijen, zich geheel konden vinden in het voorstel van het College. Alle drie de coalitiepartijen brachten  diverse amendementen in, dus wijzigingsvoorstellen ,  om het voorstel zo te veranderen dat ze mee  kunnen gaan in het besluit. Voor de VVD was al tijdens de commissievergadering duidelijk dat dit een lijvig en lastig dossier is waarin heel veel diverse belangen spelen en waarbij niet iedereen gelijk kan krijgen. Om daarom tot een goed besluit te komen heeft er binnen de fractie een zorgvuldige afweging plaatsgevonden en zijn er bezoeken geweest aan Rust in ’t Veld en Geen Zand Erover.

Dit voorstel moet wat de VVD betreft, zo gaf fractievoorzitter Janine van Hulsteijn aan, gezien worden als kans voor de toekomst en de leefbaarheid van Milsbeek. De realisatie van het Koningsven zorgt voor behoud van vele werkplaatsen in de gemeente, dus daar moeten we zeker voor gaan. Maar deze ontzanding is ook onlosmakelijk verbonden met de aan te leggen rondweg, gezien door extra ontzanding pas de € 1.8 miljoen beschikbaar zijn voor de rondweg. Weliswaar kwam ook het idee naar voren om dit geld anders te besteden, maar er is juist door de raad afgesproken om de extra zandwinning alleen toe te staan als de opbrengsten gekoppeld worden aan de rondweg. Dus een illusie van coalitiepartij KERN om met dit geld andere tekorten te dekken. Afgezien van het feit dat ze daarmee aangeven geen vertrouwen te hebben in hun eigen wethouder Financiën om de financiële problemen van de gemeente anderszins te regelen is het gewoon helder dat een meerderheid van de raad heeft aangegeven dat er geen € 1.8 miljoen zal komen als er geen rondweg komt. Dus zonder het één ook niet het ander!

Qua tracé heeft ook de VVD gekozen voor de roze route. Ter sprake kwam ook een (blauwe) route die echter bijna de achtertuinen van Ottersum gaat raken, een voorkeur van KERN en een (bruine) route die meerdere boerenbedrijven kapot zou hebben gemaakt, een voorkeur van de nieuwe CDA lijsttrekker! Onbegrijpelijk dat beide partijen niet kiezen voor het roze tracé waarbij er een veel beperktere impact is voor de omwonenden.

Tot slot gaf Janine van Hulsteijn nog aan dat de wethouder expliciet moet gaan werven voor verdere financiële steun vanuit de provincie om de roze route te optimaliseren door bijvoorbeeld fluisterasfalt en geluidswering. Helaas heeft de VVD geen vertrouwen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, deze wethouder lijkt tot nu toe het juiste loket nog niet te hebben gevonden.