VVD: Politieke keuzes en bezuinigingen 2013/2014

Feit is dat we in Gennep helaas verder moeten bezuinigen, of we willen of niet. Zeker met de Wet HOF (Houdbaarheid Overheids Financien) in aantocht. Uitgaven en inkomsten moeten in evenwicht zijn en dat zijn ze onder het beleid van de huidige coalitie nog steeds niet! Gennep geeft dus meer uit dan er binnen komt en daardoor verdwijnen onze financiële reserves als ‘sneeuw voor de zon’. Dat kan zo niet langer, temeer vanwege het feit dat de bodem van de pot reserves met rasse schreden in zicht komt.

Bezuinigen is dus een kwestie van keuzes maken. De VVD denkt dan aan:

  • Leerlingenvervoer versoberen tot op het wettelijk minimum

Voor zover er bij de laatste wijziging nog niet is overgegaan tot maximale versobering vindt de VVD het noodzakelijk dit alsnog te doen. Een pijnlijke bezuiniging die echter onontkoombaar is gezien dit één van de grootste financiële gaten oplevert van de gemeente Gennep.

  • Beheer  peuterspeelzalen aanbesteden

De VVD fractie had bij de aanbesteding van Synthese op een bezuiniging van zo’n €60.000 gerekend. Na aanbesteding bleek dit duidelijk meer te zijn, terwijl de kwaliteit niet minder wordt. Het is dan ook meer als logisch om het goed instrument van aanbesteding te gebruiken op het werk van de peuterspeelzalen en zo een vermindering van de uitgaven te realiseren.

  • Versoberen Wmo uitgaven

Door de decentralisaties zitten gemeenten al enkele jaren in grote onduidelijkheid over de toekomstige inrichting van o.a. de Wmo. Dit heeft helaas tot gevolg dat de gemeente Gennep jaarlijks tekort schiet met het beschikbaar gestelde budget. Ook hier is een verdere versobering noodzakelijk om de dramatische kostenstijging te kunnen beperken.

  • Definitief stoppen Niersdalbrug

In antwoord op technische vragen wordt aangegeven dat de Niersdalbrug in 2013 niet meer zal worden aangelegd. Dit heeft tot gevolg dat niet meer kan worden voldaan aan het genomen raadsbesluit in deze en dat derhalve een heroverweging op zijn plaats is. De VVD is van mening dat de raad dit heilige huisje nu eindelijk moet afschieten om verdere kosten op procedures en ambtelijke inzet te voorkomen.

  • Afschaffen ontwikkelingshulp GESP

Een burger mag vanuit de overheid niet worden verplicht om iets bij te dragen aan ontwikkelingshulp. Dat is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid! Het huidige beleid van de gemeente is het opleggen van een morele verplichting en het afpakken van geld om het aan een ander land te schenken waar inwoners van de gemeente niets mee (te maken) hebben. Uiteraard heeft iedere burger in de samenleving een sociale verplichting, maar deze moet niet tot uiting komen door een verplichte lastenverzwaring maar een vrijwillige bijdrage.

  • Eén loket in de gemeente Gennep waar alle zorg en welzijnsvragen worden behandeld

Blijkbaar is het voor de wethouder enorm lastig om één loket te realiseren waar alles wordt behandeld. De VVD wil zeker geen verschillende locaties waar alles alleen maar half wordt gedaan. Er moet op één centrale plek in de gemeente één locatie komen waar alles kan mworden behandeld. Het Moge duidelijk zijn dat de inrichting en uitvoering van de loketten zoveel mogelijk moet draaien op vergoedingen van de rijksoverheid en zo min mogelijk op gemeentelijke bijdragen.

  • Stoppen autoluwmaken cetrum en schrappen inrichting Jan Lindersplein

Een belachelijk voorstel van begin af aan! Het autoluw maken heeft tot gevolg dat ook de rest van het winkelcentrum rond de Zandstraat dood wordt. Als VVD vinden wij het triest dat de voetgangerszone nu al veel lege winkelpanden heeft. Door nog meer mensen uit het centrum te verbannen wordt het alleen nog erger. Daarnaast hebben we op dit moment ook niet het benodigde geld voor zo’n project. Het Jan Lindersplein kan beter nu zo groen mogelijk blijven en moet geen plein worden dat meer thuis hoort in een grote stad met dito kosten. Maak er nu een fraai grasveld van met bloemen, bomen en banken tegen lage kosten!

  • Verkoop aandelen Floriade (Venlo Greenpark)

Het is een historisch fout besluit dat de gemeenteraad heeft genomen om überhaupt deel te nemen aan de Floriade. Dat we daarnaast geld hebben uitgegeven voor de Villa Flora is slim geweest gezien het feit dat we dit gebouw nu exploiteren en kunnen verkopen. Maar ook de aandelen van de Floriade moet de gemeente zo snel mogelijk verkopen. De provincie Limburg heeft aangegeven aandelen of zelf het hele project te willen kopen van de regiogemeenten. De gemeente Gennep moet een voorbeeld zijn voor andere gemeenten en dit op korte termijn regelen, zodat alle kosten die zijn gemaakt voor de Floriade, de Villa Flora en overige onderdelen van het project zoals Venlo Greenpark enz. kunnen worden verhaalt op de opbrengsten van de verkoop. VVD vindt het onwenselijk dat gemeentes fungeren als project ontwikkelaars met gemeenschapsgeld!

  • Afschaffen hondenbelasting

De hondenbelasting is illegaal! Hiermee wordt in Gennep namelijk  niets gedaan om  overlast te voorkomen of ten voordele van de honden in de gemeente Gennep. De gemeente heeft dit geld namelijk puur en alleen nodig voor het dekken van de begroting. Een schandaal hoe in onze gemeente wordt omgegaan met hondenbezitters! Zij moeten meer bijdragen aan de tekorten die andere burgers en de gemeente veroorzaken! Kappen met deze extra belasting voor burgers!

  • Afschaffen OZB

In een ideale gemeente heeft de VVD als voorkeur het volledige afschaffen van de OZB! Dit is niet alleen een utopie, het kan werkelijkheid worden ook in de gemeente Gennep. Als er wordt gestreefd naar een evenwichtige boekhouding waar onnodige projecten worden afgeschaft dan is de OZB niet meer nodig om tekorten te dekken. Dit is immers een lastenverzwaring die in tijden van economische crisis onwenselijk is.

  • Geen verdere verhoging toeristenbelasting

De toeristenbelasting stijgt in de gemeente Gennep vrijwel  jaarlijks terwijl het aantal overnachtingen dalende is. Er moet hier een verband worden gezien! Om het voor onze lokale ondernemers en toeristen aantrekkelijker te maken, moeten we vooral geen verdere verhoging van de toeristenbelasting toestaan en op termijn overgaan tot vermindering. De belasting mag alleen nog zoveel geld van ondernemers en toeristen vragen als ook nodig is om de toeristische infrastructuur draaiende te houden. We moeten hiermee niet ons huishoudboekje in evenwicht brengen maar iets bijdragen aan de economie, meer specifiek voor de toeristische sector, een van Genneps speerpunten!