Ontwikkelingshulp geen taak van de gemeente Gennep!

'Wie geld wil geven aan de derde wereld heeft daar de overheid niet voor nodig'. Dit is het uitgangspunt van de VVD als het gaat om ontwikkelingshulp door de overheid. En dan gaat het hierbij niet alleen om het geld wat de rijksoverheid jaarlijks uitgeeft, maar vooral om de miljoenen die jaarlijks vanuit gemeenten worden besteed. Want veel lokale overheden dragen bij aan ontwikkelingshulp en nemen daardoor een taak op zich die de lokale overheid feitelijk niet toekomt. De gemeente Gennep heeft bijvoorbeeld in 2012 een budget van ruim 30 duizend euro uitgegeven als ontwikkelingsbijdrage voor landen in de derde wereld en dan vooral onze partnersteden.

De VVD Gennep is van mening dat er goed werk wordt verricht tussen Gennep en de partnersteden Gelnica (Slowakije) en San Pedro de Lóvago in Nicaragua. Wij zijn blij met de successen van deze samenwerking en vooral de goede contacten tussen inwoners en bestuurders. Maar financiering van deze samenwerking is niet iets wat tot het takenpakket van de overheid, en zeker niet van de lokale gemeentelijke overheid behoort. Het is aan de burgers en ondernemers zelf om te besluiten een bijdrage te leveren aan zwakkere landen. De VVD Gennep heeft daarom tijdens de algemene beschouwingen op maandag 24 juni jl. een motie ingediend om per direct te stoppen om vanuit de gemeente enige financiële of personele bijdrage te leveren aan ontwikkelingshulp.

Uiteraard voelt de VVD het als morele plicht om medemensen die het minder hebben te steunen. Als liberalen zijn wij echter van mening dat het aan iedere Gennepenaar zelf is om te besluiten een bijdrage te geven. Niets houdt mensen tegen een financiële bijdrage te geven aan zinvolle ontwikkelingsprojecten. Er zijn veel goede initiatieven en donaties zijn altijd van harte welkom bij de Stichting GESP die de stedenband onderhoudt met Gelnica (Slowakije) en San Pedro de Lóvago (Nicaragua).

Gennep heeft grote financiële problemen en die moeten wij structureel oplossen. Volgens de VVD Gennep is het dan ook beter om € 30.000 lokaal te investeren in werkgelegenheid en welzijn dan aan andere landen te schenken. Wij moeten eerst zelf orde op zaken hebben voordat we anderen proberen te helpen. Eerdere pogingen om middels moties tot het schrappen van deze post in de begroting te komen lukten helaas niet, omdat er toen geen politiek draagvlak was voor deze bezuiniging. De verwachting van de VVD fractie was echter dat wij gezien het feit dat de gemeente Gennep nu in nog slechtere financiële situatie zit dan één jaar geleden er wel steun zou kunnen zijn. Jammer genoeg was ook dit keer weer enig financieel inzicht volledig afwezig bij de overige fracties en stemde alleen de VVD voor de motie.