Afschaffen OZB haalbaar in de gemeente Gennep

In de algemene beschouwingen heeft de VVD tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag ook aangedrongen op een verlaging van de lastendruk voor burgers. In tijden van de financiële crisis moeten burgers niet nog meer op hun bordje krijgen dan ze al hebben. Voor de VVD is op termijn een afschaffing van de OZB wenselijk!

Vooralsnog maakt de VVD zich in ieder geval sterk voor een verlaging van de OZB voor burgers en ondernemers. Het voorstel van de gemeente is namelijk om wederom de OZB te verhogen, dit terwijl we al op het wettelijk hoogste niveau zitten. Door verder te verhogen loopt de gemeente een groot risico gekort te worden op de uitkering van het gemeente fonds, geld dat gemeenten krijgen van de Rijksoverheid. Dus wat betekent dit nu precies? De gemeente Gennep vraagt de burgers om meer geld, de gemeente wordt daardoor waarschijnlijk gekort op een andere inkomstenpost en de burger is dubbel de pineut!

Uitgaande van de financiële situatie van de gemeente Gennep en de ontwikkeling dat we steeds meer afstand moeten nemen van te grote en prestigieuze projecten uit het verleden, maakt het mogelijk om ook nog verder te kijken dan alleen de verlaging van de OZB. In een ideale gemeente heeft de VVD als voorkeur het volledige afschaffen van de OZB! Dit is niet alleen een utopie, het kan werkelijkheid worden ook in de gemeente Gennep. Als er wordt gestreefd naar een evenwichtige boekhouding waar onnodige projecten worden afgeschaft dan is de OZB niet meer nodig om tekorten te dekken. De OZB is een lastenverzwaring die niet alleen in tijden van economische crisis onwenselijk is. Dat is een principieel standpunt van de (landelijke) VVD.

Daarnaast wil de VVD ook naar de overige belastingen en heffingen kijken die de gemeente jaarlijks bij velen van U komt innen. Dan hebben we het voor wat de VVD betreft over een afschaffing van de hondenbelasting en om een directe toedeling van de toeristenbelasting voor ontwikkeling van de toeristische infrastructuur. Maar ook de andere belastingen moeten onder de loep!

Daarom heeft de VVD tijdens de raadsvergadering samen met KERN een motie ingediend om de gemeentelijke belastingen voor de interne boekhouding niet meer’ in samenhang’ te bekijken, maar elke afzonderlijk. Dat voor de burger alleen de totale lastendruk belangrijk is en dat die omlaag moet staat ook voor de VVD voorop, in dit geval willen wij hieraan werken door het College te verzoeken intern een scheiding te maken. Het gaat dan om rioolbelasting en afvalstoffenheffing die alleen kostendekkend mogen zijn en waar meeropbrengsten terug moeten gaan naar de burgers. Dat gebeurt niet als we alles in één potje gooien. Door inzichtelijk en transparant om te gaan met Uw centen krijgt U uiteindelijk wellicht zelfs geld terug.

Dankzij de steun van D66 is deze motie afgelopen maandag aangenomen en wachten wij de uitwerking door het College nu af.