Ophef over beleidsplan gezondheidszorg

De coalitiepartijen hebben afgelopen maandag ondanks groot protest van de VVD en de PvdA een nieuwe beleidsnota vastgesteld voor de gezondheidszorg. De nota was opgesteld in samenwerking met de GGD en vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en is geldend in de jaren 2013-2016. Onderdeel van het raadsbesluit was een uitvoeringsprogramma dat doelen stelt voor de gezondheidszorg in 2013.

De VVD fractie heeft niet kunnen instemmen met het raadsvoorstel omdat het beleid de gezondheidszorg afdoet als enkel een wettelijke verplichting. Dat mag nooit het geval zijn als het beleid zoveel invloed heeft op onze burgers. Een beleid dat door het bestuur van de GGD al is besloten in december 2011, door de gemeenteraad van Weert is besloten in 2012 en wat wij in Gennep nu pas behandelen terwijl het eigenlijk al negen maanden in werking zou moeten zijn. Een beleid en uitvoeringsprogramma in september 2013 vaststellen voor het jaar 2013 voegt niets toe aan goed beleid van de gemeente! Dit is beschamend voor de dienstverlening richting onze burgers!

Daarnaast was ook de inhoud nauwelijks tevreden stellend. Er wordt uitgegaan van cijfers uit 2009 en doelstellingen die toen al niet bereikt werden. Nieuwe doelen worden niet cijfermatig benoemd of onderbouwd. Het beleid is dus niet SMART, er zijn veel ambities maar geen doelstellingen die we daadwerkelijk kunnen bereiken en kunnen meten. Punten waarop de wethouder ook door de coalitiepartijen zéér kritisch voor werd aangesproken.

De VVD gaf de wethouder tijdens de raadsvergadering voldoende ruimte om zijn beleid toe te lichten. Er werd zelfs aangeboden om het beleid te herzien en vóór eind van 2013 opnieuw te bespreken met een uitvoeringsprogramma voor 2014. Enkel door een zeer urgente reddingsactie van zijn eigen partij D66 heeft de coalitie ingestemd met het raadsvoorstel, dit terwijl ze zelf evenveel bezwaren hadden als de oppositie. Opnieuw moest de coalitie dus een wethouder redden. Dit incident geeft helaas geen vertrouwen of zekerheid voor andere dossiers, zoals de moeilijke en omvangrijke decentralisaties die deze wethouder eveneens momenteel aan het voorbereiden is.