Gemeente neemt geen initiatief bij grensovergang

Op initiatief van de VVD Gennep heeft de raadscommissie Ruimte en Economie op 10 september jl. gesproken over de afsluiting van grensovergang Kamperweg-Mortelweg. Nadat de VVD eerder samen met de FDP Goch op werkbezoek was op de genoemde locatie leek het de VVD fractie wenselijk om de aandacht te vragen van alle partijen in de Gennepse politiek. Omdat de VVD het onderwerp op de agenda zette, had de ambtelijke organisatie ook een aanleiding om een lang verwacht chronologisch overzicht van de problematiek te maken.

De eerste klachten over sluipverkeer, hoge snelheden en slechte/gevaarlijke bermen aan zowel Nederlandse als Duitse zijde van de grensovergang ontving de gemeente Gennep in 2012. Eind van dat jaar hadden beide gemeenten voor het eerst contact over dit onderwerp en werd Rijkswaterstaat erbij betrokken voor wat betreft de aansluiting op de snelweg. Pas in maart 2013 werd ter plekke naar de situatie gekeken door ambtenaren van Gennep en door de twee gemeenten gezamenlijk. In diezelfde maand meldde Goch telefonisch dat de grensovergang dicht zou gaan op zeer korte termijn. Het afsluiten gebeurde vervolgens enkele dagen later door neerklapbare paaltjes te plaatsen bij de diverse overgangen.

Door deze rigoureuze stap en het niet communiceren hierover door beide gemeentes kwamen er al snel klachten binnen van Nederlandse bewoners aan Duitse zijde. Ruim één maand later, eind mei 2013, nam het College van Gennep een besluit over de afsluiting en werd er een brief gestuurd aan Goch met de bedenkingen.

Op 21 augustus heeft er opnieuw overleg plaatsgevonden tussen Gennep en Goch waarbij toelichting is gegeven door Goch. Het komt er op neer dat de Stadt Goch het laatste gedeelte van de Kamperweg, dat gelegen is op Duits grondgebied, heeft afgesloten met twee recycle paaltjes en een neerklapbaar paaltje. Hiervoor hoefden zij schijnbaar geen verkeersbesluit te nemen, aangezien dit stukje weg geen openbare weg is. Degenen die jarenlang gebruik maakten van deze weg als sluiproute tussen Duitsland en Nederland, reden dus over een niet-openbare weg. De communicatie richting de gemeente, hulpdiensten en omwonenden heeft enigszins te wensen over gelaten, maar daartoe was Stadt Goch ook niet verplicht bij het fysiek afsluiten van een weg die niet openbaar was. In de eerste weken na de afsluiting zijn er diverse klachten ingediend bij de Stadt Goch en bij de gemeente Gennep, maar op dit moment zou de gemeente Gennep al maanden geen klacht meer hebben ontvangen.

De VVD is bijzonder verrast over de conclusie van de gemeente dat door het uitblijven van nieuwe klachten de grensbewoners en overig sluipverkeer andere routes hebben gevonden en de situatie accepteren zoals die nu is. ‘Voor de gemeente Gennep is er geen reden meer aanwezig om deze grensovergang open te houden. De Nederlandse buurtbewoners zijn tevreden met de huidige afsluiting vanwege de rust en de verhoogde verkeersveiligheid (minder sluipverkeer, lagere snelheden, betere staat van de bermen). De gemeente Gennep heeft geen klachten open staan over deze situatie.’ De VVD heeft namelijk hele andere geluiden gehoord en dat toont wederom aan dat de gemeente Gennep de communicatie nog steeds niet op orde heeft.

Binnenkort zal de VVD opnieuw bijeenkomen met de FDP om vervolgstappen te bespreken. Welke route het ook gaat worden, er moet naarstig naar een mogelijkheid om de grens over te steken worden gezocht voor aanwonenden en agrariërs en andere belanghebbenden.