Nieuw dekkingsplan voor betere brandweerzorg

Tijdens een informatiebijeenkomst van de Veiligheidsregio Limburg-Noord op maandag 16 september jl. zijn de raadsleden van de gemeente Gennep waaronder VVD fractievoorzitter Janine van Hulsteijn en raadslid Holger Rodoe ingelicht over het nieuwe dekkingsplan voor de brandweer. Een nieuw plan was nodig nadat het plan uit 2011 niet voldeed aan de wettelijk verplichte opkomsttijden. Destijds gaf VVD minister Opstelten aan dat de brandweer o.a. in de gemeente Gennep sneller aanwezig moet zijn bij een alarm.

Het nieuwe dekkingsplan voldoet wel aan deze verplichtingen en geeft een beeld voor de ontwikkeling die de brandweerzorg in onze gemeente de komende jaren zal doormaken. Een belangrijk onderdeel van de veranderingen is de invoering van snelle interventie-eenheden. Deze eenheid zal met een nieuw interventievoertuig bestaan uit een bevelvoerder en een chauffeur en kunnen optreden bij zeer kleine incidenten. In tegenstelling tot zeer kleine incidenten zal de eenheid bij kleine incidenten bestaan uit de snelle interventie-eenheid en een tankautospuit met 4 brandweerleden. Door deze indeling met twee voertuigen te maken kan de brandweer sneller ter plaatse zijn en grote brand verder verhinderen. De VVD is blij dat ook in de gemeente Gennep vanaf 2014 een dergelijk interventieteam zal komen. Door deze ontwikkelingen komt het huidige dekkingspercentage van 46,4% te vervallen en zullen wij een bovengemiddeld percentage van 79,4% bereiken. Een sterke vooruitgang voor de veiligheid in onze gemeente!

Daarnaast moeten bij de kazerne in Gennep ook interne aanpassingen leiden tot een betere opkomsttijd. Door organisatorische maatregelen te nemen kan de brandweer sneller uitrukken. Op dit moment zit de gemeente Gennep met een uitruktijd van gemiddeld zes minuten nog één minuut boven het gemiddelde in de Veiligheidsregio.

Om de opkomsttijd in Ven-Zelderheide ondanks de komst van de nieuwe interventie-eenheid nog verder te verbeteren wil de VVD inzetten op een sterkere samenwerking met Duitse partners. Wij leven samen met onze Duitse buren in één regio, dus dan moeten we er ook voor zorgen dat we ook allemaal veilig kunnen leven!

Het volledige nieuwe dekkingsplan kunt U hier downloaden.