Visie nevengeulen Maas nog niet bespreekbaar in de raad!

Na een lange vergaderavond heeft de commissie Ruimte & Economie tijdens de vergadering op 7 oktober jl. besloten om de visie over de hoogwaterveiligheid en de ontzanding van mogelijke waterplassen of nevengeulen van de Maas niet te bespreken. Door alle fracties werd unaniem aangegeven dat dit dossier met stapels adviezen, alternatieven en achtergrond informatie te omvangrijk is om zo maar af te raffelen in een uurtje tijdens de commissievergadering.

Een duidelijke misser van het College van burgemeester en wethouders om de gemeenteraad en de burgers en ondernemers niet eerder en intensiever te betrekken bij het proces. Nu werd tijdens de vergadering aangegeven dat besluitvorming vóór 1 november a.s. noodzakelijk is waardoor de gemeenteraad binnen één maand een besluit zou moeten nemen over plannen met een mogelijk tekort van ruim € 160 miljoen. Wel gaf de commissie een vertegenwoordiger van de Regiovisie de ruimte om het raadsvoorstel in een presentatie nader toe te lichten. Een presentatie van 10 minuten kan wat de VVD echter niet volstaan bij een dergelijk omvangrijk en belangrijk dossier. De keuzes die we nu maken zijn immers de toekomst van de gemeente. Het gaat om plannen voor de jaren 2050 en 2100, dus hier moet – zoals bij elk ander onderwerp trouwens ook – een fatsoenlijke en weloverwogen besluitvorming plaatsvinden!

De VVD zet in op een ronde tafel bijeenkomst met alle betrokken partijen, dus gemeente, Regiovisie, Teunesen Zand en Grint, LLTB en alle overige mogelijke organisaties en ondernemers. Dit gesprek moet op korte termijn, naar het zich nu laat aanzien aanstaande maandag, plaatsvinden om duidelijkheid te verschaffen over deze plannen voor de gemeente Gennep zodat het college een breed gedragen visie kan indienen voor 01 november.