Eindelijk veilig parkeren in het Straatje!

De gemeente gaat het parkeerterrein aan ‘t Straatje tegenover de nieuwe locatie van Jan Linders, dat er feitelijk pas enkele maanden is, opnieuw herinrichten. Dit bleek uit uitspraken van wethouder Van den Bogaert tijdens het bezoek van het College aan Gennep-West op dinsdag 29 oktober. Door burgers werd tijdens deze bijeenkomst volkomen terecht aangegeven dat de verkeersveiligheid door de nieuwe inrichting van de straat in het geding is.

Parkeerplaats 't StraatjeDeze inrit komt te vervallen zodat het duidelijker wordt

Bij de herinrichting van dit gebied heeft de gemeente Gennep €366.000 betaald voor het aanleggen van het parkeerterrein. De ondernemers hebben daarnaast nog eens € 244.000 bijgedragen, waardoor er een totale investering van € 610.000 is gedaan voor de parkeerplaats. Een aanleg die niet aansluit bij de wensen van omwonenden en verkeersdeelnemers omdat de situatie erg onoverzichtelijk is geworden. Door een drempel en zebrapad aan te leggen direct voor de uitgang van de supermarkt komen de voetgangers met hun winkelwagens voor het autoverkeer plotseling op de stoep en het zebrapad te staan. De autorijder ziet de voetgangers dus helemaal niet aankomen en kan nauwelijks inspelen op de situatie. Hier komt bij dat er één inrit op het parkeerterrein is die precies naast het zebrapad ligt, waardoor auto’s vaak op het zebrapad staan te wachten om de parkeerplaats op te kunnen rijden.

Vervolgens wordt de parkeerplaats gezien als openbare weg waardoor auto’s die er in richting Brugstraat langs rijden het principe van voorrang-van-rechts moeten hanteren. Dat wil zeggen dat auto’s afkomstig van het parkeerterrein voorrang hebben ten opzichte van auto’s die op de eigenlijke straat rijden.

Een ander obstakel wat door burgers werd ingebracht tijdens het wijkbezoek is de uitstraling van het gebied. Doordat gebruik is gemaakt van ongeveer gelijk kleurige tegels voor stoep en straat is het veel voetgangers te onduidelijk waar ze moeten lopen. Een situatie die in het nabij liggende gebied van het Jan-Lindersplein door het gebruik van shared space nog onoverzichtelijker wordt zodra er officieel geen scheiding meer zal zijn tussen straat en stoep.

Maar wat schetst de verbazing van de VVD, na enkele maanden niets te hebben gedaan aan de verkeersproblematiek rond het parkeerterrein gaat de gemeente nu toch geld besteden aan een verbetering. De eerste inrit naast het zebrapad komt te vervallen waardoor de tweede toegang zowel inrit als uitrit wordt. Ook de voorrangsituatie wordt aangepast.

Een terechte vraag van een buurtbewoner: ‘Kijkt de gemeente dan niet voorafgaand aan de realisatie van zulke plannen of het verkeersveilig en logisch is?’. De VVD kan zich helemaal aansluiten bij deze vraag. Gemeente en ondernemers hebben al € 610.000 uitgegeven en nu moet de gemeente opnieuw dokken omdat het niet goed gepland is. Een slechte zaak van de gemeente, dit was te voorkomen geweest!