Geen miljoenen projecten Maasdal?

Na een lange discussie in een extra Ruimte & Economie commissievergadering en een aansluitende raadsvergadering is er afgelopen maandag 28 oktober jl. een degelijk besluit genomen over hoogwaterveiligheid en Genneps visie op het Maasdal. Jammer genoeg was de inbreng van de wethouders bij het raadsbesluit nihil...!

Maaskemp

Ruim drie weken geleden lag de eerste versie van het raadsbesluit ter discussie in de commissie Ruimte & Economie. De VVD had grote moeite met dit oorspronkelijke voorstel omdat dit plan naast hoogwaterveiligheidsmaatregelen voorzag in toekomstige miljoenen kostende projecten in het Maasdal. Zo was er al sprake van plannen voor een nieuwe jachthaven bij Gennep terwijl de gemeente vóór 1 november a.s. slechts een besluit moest nemen over de hoogwatermaatregelen! De plannen die dus voorlagen gingen echter veel verder en waren overduidelijk te prematuur, hadden geen draagvlak en waren niet financieel solide onderbouwd. Op initiatief van de VVD werd daarom besloten om een rondetafelbijeenkomst te plannen. Hierover hebt U ook op deze website kunnen lezen.

Na de rondetafelbijeenkomst, waarbij veel punten voor de raadsleden duidelijker werden, kwam het College met een aangepast raadsvoorstel. Zoals besproken werden de concrete ontzandingsgebieden omgezet in zoekgebieden waarbinnen de gemeente bij een toekomstige uitwerking nog een definitieve locatie kan kiezen. Echter in tegenstelling tot de afspraak tijdens de rondetafelbijeenkomst, bevatte het voorstel nog steeds het idee om miljoenen projecten voor recreatie verder uit te werken. Daarnaast gaven de twee belangrijkste stakeholder LLTB en Teunesen Zand en Grint al snel aan zich nog steeds niet te kunnen vinden in het voorstel. Dus was er wederom geen sprake van draagvlak bij 2 van de grootste stakeholders. Opnieuw een dieptepunt voor het College.

Het tweede, herzien voorstel lag echter al bij de raad en het was dan ook aan de raad om het probleem op te lossen en het College te redden. De fracties waren het eens dat we nu moeten focussen op wat we als Gennep voor 01/11/13 moeten aanleveren over de hoogwatertaakstelling, dus de zoekgebieden die we gaan aanwijzen. Verdergaande mogelijke projecten hoeft het College nu niet verder uit te werken, maar ze moeten inspelen op initiatieven die wellicht vanuit ondernemers komen. Alle visieplannen naast de hoogwatertaakstelling heeft de raad tijdens de vergadering uiteindelijk enkel ter kennisgeving aangenomen.

De VVD is daarom ook tevreden met het raadsbesluit omdat het precies weergeeft wat de raad wilde besluiten.

Hier kunt U zien welke zoekgebieden er zullen komen:

Zoekgebied Nevengeul Maasdal MaaskempZoekgebied nevengeul Maasdal Maaskemp tussen Oeffeltsebrug en Genneperhuis

Zoekgebied Nevengeul Maasdal Heijen AfferdenZoekgebied nevengeul Maasdal vanaf haven Heijen tot Afferden