Begroting: VVD wil financiële stresstest

Het is van groot belang dat de gemeente haar financiën op orde heeft, niet alleen nu maar zeker ook in de toekomst. Echter, er zijn een aantal onzekerheden en ontwikkelingen, waarvan we op dit moment de impact op onze begroting niet kunnen inschatten. Daarom wil de VVD-fractie de begroting van de gemeente Gennep onderwerpen aan een zogenaamde financiële ‘stresstest’. Hierdoor krijgt de gemeente Gennep beter inzicht in de impact van een ‘slecht-weerscenario’ op de meerjarenbegroting.

De gemeenten krijgen vanaf 2015 nieuwe taken toebedeeld, die nu nog door de Provincie en door het Rijk worden uitgevoerd, de 3 zogenaamde decentralisaties. Voor deze taken, uitvoering van de Jeugdzorg, de langdurige zorg en van de nieuwe Participatiewet (onderkant van de arbeidsmarkt) krijgen de gemeenten bovendien minder geld van het Rijk. De financiële en organisatorische risico´s van deze decentralisaties zijn nog steeds niet duidelijk, waardoor onvoldoende zicht is in de stabiliteit en flexibiliteit van onze gemeentelijke financiën.

De uitkomsten van deze test geven inzicht in de stabiliteit en flexibiliteit van onze gemeentefinanciën. Dit inzicht kan worden meegenomen bij toekomstige financiële besluitvormingen.

Tijdens de begrotingsbehandeling wil de VVD middels deze motie het College verzoeken om onderzoek te laten doen naar de kwetsbaarheid van ons huishoudboekje: “Daarmee kunnen we mogelijke problemen vroegtijdig inventariseren, weten we welke financiële mogelijkheden de gemeente heeft om eventueel bij te kunnen sturen, en krijgen we inzicht in de manoeuvreerruimte die de gemeente heeft om aan onverwachte situaties het hoofd te kunnen bieden.”

Een dergelijk onderzoek zal ongeveer 10.000 euro kosten, een klein bedrag van wat we er voor terug zullen krijgen. Dit bedrag zou bijvoorbeeld ten laste gebracht kunnen worden van het budget voor de raad. De VVD vindt dit een verantwoorde investering. Want in het geval dat een slecht-weerscenario zich voordoet, zullen namelijk ook stevige keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes die wij, als gemeenteraad zullen moeten maken.