Begroting 2014: VVD wil een liberale overheid

De gemeente Gennep is zo goed als failliet! Ik hoor u denken…he?! Sinds de VVD weer met 2 zetels in de raad zit roepen wij dat door het huidige beleid onze reserves als sneeuw voor de zon verdwijnen. En nu deze coalitie aan het einde van hun termijn is wordt het steeds duidelijker, onze 16 miljoen Essent spaargelden zijn gewoon op. Naast enorme verliezen door in het verdere verleden gemaakte keuzes heeft dit College en deze coalitie er aan meegewerkt om onze gemeente in een zwart gat te manoeuvreren! En na de verkiezingen moet een nieuwe coalitie het maar gaan oplossen!

“Maar de algemene vrije reserve en weerstandsvermogen zijn toch op orde?” hoor ik u denken. Dat klopt nu op zich wel maar wij hebben geen overtollige gelden of liquide middelen meer zo lezen wij op pag. 8 van de aanbiedingsbrief van het college. Dat betekent dat Gennep voor alles wat ze wil doen geld moet bijlenen! Gennep heeft miljoenen aan kredieten en dus betalen onze burgers jaarlijks indirect miljoenen aan rente en aflossing, in totaal € 3,6 miljoen, dat is € 200 per inwoner per jaar!

En dan de financiële risico’s waar van we momenteel weten dat we ze hebben:

  1. Gennep is groot grondbezitter en de grondprijzen staan erg onder druk. Vele gemeentes moeten ‘afwaarderen’ ten koste van de spaargelden/reserves. Gennep staat landelijk op plaats 12 van de gemeentes met de grootste grondverliezen per inwoner! Maar liefst € 658 verlies per inwoner. Grootgrondbezitter zijn is geen kertaak van een kleine liberale overheid!
  2. Wij lopen ook risico’s op de drie decentralisaties. De VVD staat achter het idee dat de decentralisaties goed zijn voor een vraaggerichte aanpak en een lokale uitvoering van maatwerk. Gennep krijgt meer zorg- en welzijnstaken die wel met minder geld uitgevoerd moeten worden. Met een liberaal beleid kan dit ook lukken in onze gemeente!
  3. Tot slot hebben we als enorm regionaal risico de ontwikkeling van het voormalige Floriadeterrein, Venlo Greenpark. Tot nu toe worden er steeds mooie plaatjes en toekomstperspectieven gepresenteerd, maar niemand durft te denken aan een echt worst-case scenario zoals het terrein moeten afwaarderen naar landbouwgrond.

De VVD wil onze bestaande risico’s nog inzichtelijker maken en daarnaast grip krijgen op risico’s die we nog helemaal niet in beeld hebben. De enige objectieve en toekomstbestendige manier van risicoanalyse is een financiële stresstest die onze begroting en meerjarenbegroting zou moeten ondergaan. Voorbeelden uit o.a. Heerlen en Arnhem laten zien dat gemeenten hierdoor naar de toekomst toe zeker kunnen zijn over de financiële stabiliteit! Inmiddels heeft ook de VNG samen met STG Economisch Onderzoek een test ontwikkeld die wellicht als basis kan dienen voor onze stresstest. Daarom dient de VVD dan ook nu een motie in voor een financiële stresstest, waarvan wij van ganser harte hopen dat het college hem overneemt en alle partijen ook deze duidelijkheid wensen voor de toekomst!

Vanavond behandelen we weer talloze moties en amendementen om op een of ander onderwerp vooral de bezuinigingen te schrappen. In de afgelopen 3 jaar heeft de VVD al afdoende suggesties en oplossingen aangedragen om de financiën op orde te brengen. Juist nu was het de laatste mogelijkheid voor de coalitie om nog vóór de verkiezingen schoon schip te maken en het netjes te overhandigen aan de opvolgers.

De VVD heeft de volgende punten aangedragen:

  • Substantieel verminderen inhuur derden. Gennep betaalt jaarlijks maar liefst dik € 1,5 miljoen!
  • Geen Niersdalbrug
  • Geen rotonde Zwarteweg
  • Geen Ontwikkelingshulp
  • Geen shared space en Jan Lindersplein

Kortom: het beleid van de VVD is gericht op het op orde brengen en houden van de gemeentelijke financiën. Graag geef ik u dan ook in mijn eerste termijn een doorkijkje naar een meer liberaal Gennep!

De VVD staat voor een zo klein mogelijke overheid. Een kleine overheid moet zich richten op haar kerntaken. De dienstverlening naar burgers en ondernemers staat hierbij centraal; de gemeente is er immers voor u! De effectiviteit van een kleine overheid wordt bepaalt door daadkrachtig en op tijd handelen. Een kleine krachtige overheid kan geld besparen door beter samen te werken met partners waar je gelijkwaardig bent. Een liberale overheid blijft dan ook niet hangen bij één samenwerkingspartner, maar kijkt naar welke samenwerking het beste is voor onze burgers. De VVD heeft twijfels bij de samenwerking met Venray en Horst aan de Maas. Willen onze burgers dit überhaupt? Of zijn onze inwoners en ondernemers misschien meer gericht op het Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen?

Een goed functionerende gemeente kenmerkt zich ook door een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. Ondernemers zijn onmisbaar voor een gezonde economische toekomst van de gemeente Gennep. Zij investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Zij zijn dé banenmotor van de gemeente. De VVD vindt het dan ook van groot belang dat de gemeente aantrekkelijk is voor bedrijven. Daarom moet de gemeente actief op zoek gaan naar bedrijven die zich binnen onze gemeente willen vestigen. De gemeente is faciliterend richting ondernemers en samenwerking is gebaseerd op vertrouwen in de ondernemer. Met een goed economisch klimaat verhoog je vanzelf de inkomsten van de gemeente weer!

Laten we ook onze liberale kijk richten op de belastingen en heffingen die burgers moeten betalen. De VVD is principieel tegen het heffen van belastingen die niet doelen op een dienst die de gemeente levert aan de burgers. Zo is de afvalstoffenheffing  terecht zolang die de kosten  niet te boven gaat. Het college bekijkt echter weer ‘in samenhang’ de OZB en afvalstoffenheffing. De burgers van onze gemeente doen het hartstikke goed op de afvalstoffenstroom. Jaarlijks hebben we minder kosten! Bravo! Echter die minder gemaakte kosten door de burgers krijgen zij niet terug…. Nee in ruil daarvoor verhoogt het College de OZB onder het mom van ‘dat voelt de burger immers niet’ … dit is een doorn in het oog van de VVD, het is immers een ordinaire lastenverzwaring voor onze burgers die door hun nette gedrag deze verlaging hebben verdiend! De VVD staat juist voor lastenverlichting voor de burgers, zeker als de burgers hem zelf gerealiseerd hebben.

De VVD is pertinent tegen een verdere verhoging van de OZB en zet in op verlaging. Juist nu, in de huidige economische situatie moeten burgers minder gemeentelijke lasten betalen. In een echte liberale gemeente zou de OZB op termijn kunnen worden afgeschaft. De hondenbelasting, die de gemeente Gennep gebruikt om tekorten op te vangen, is een oneerlijk instrument en geenszins liberaal. Ook een verhoging van de toeristenbelasting met € 0,05 vindt de VVD slecht. Immers, het geld wordt eveneens gebruikt om het geld verspillende beleid te dekken en niet om de toeristische infrastructuur te ontwikkelen.

Als de VVD nu aan het roer zou zitten, zou zij per direct de inhuur derden, wat nu jaarlijks ruim 1,5 miljoen kost met de helft verminderen, daarmee kunnen we meer dan gemakkelijk de bovengenoemde lasten bij de burgers verminderen en zo een lastenverlichting realiseren! Derhalve dienen wij daartoe een motie in die voor zich zal spreken.

Lastenverlichting voor onze burgers betekent dat zij meer geld hebben te besteden in onze lokale economie! En het geeft dus meer vrijheid! Vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en de gelijkwaardigheid van alle mensen. Dit zijn de beginselen van de VVD en aan de hand van deze waarden wil de VVD bestuursverantwoordelijkheid dragen. Een liberale gemeente is er vóór de burgers!

Maar let op, de VVD Gennep is ook blij!

Blij met het feit dat vanochtend uitgebreid in de kranten stond dat de economische recessie voorbij is volgens gezaghebbende economen. Het liberale beleid van onze regering begint zijn vruchten af te werpen na een moeilijke periode! De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, op 19 maart, het moge duidelijk zijn, de VVD wil u de volgende keer een liberale begroting presenteren. VVD juist nu!