Gennep heeft tekort aan budget bijstand

Tijdens de raadsvergadering op 12 oktober boog de raad over de vangnetregeling BUIG gelden. Gennep ontvangt een vast budget van het Rijk voor uitkeringen waaronder bijstand. Helaas heeft Gennep niet genoeg aan dat budget omdat er meer aan bijstand uitgekeerd wordt in onze gemeente, Als je meer dan 5% tekort komt, kun je als gemeente aanspraak maken op deze vangnetregeling BUIG. In Gennep loopt het tekort waarschijnlijk op tot rond de 10%!

Wethouder Lucassen (SP) stelde dan ook voor om euro 80.000 aan BUIG vangnet gelden aan te vragen .

Op zich vindt de VVD dat een prima idee, want het BUIG vangnet is daar ook specifiek voor bedoeld. De achterliggende reden om aanspraak te maken op deze vangnetregeling is natuurlijk veel belangrijker en zorgwekkend.

Immers Gennep geeft meer uit dan begroot aan bijstand in 2015. De VVD heeft er dan ook bij de wethouder op aangedrongen om de instroom in de bijstand toch te proberen te verkleinen, de uitstroom uit de bijstand te vergroten en het fraude percentage te verkleinen. 

Wethouder Lucassen was dit met ons eens, maar gaf daarbij wel aan dat dit al hard geprobeerd werd. Gezien het resultaat over 2015 moet dit toch nog wel een tandje harder geprobeerd worden.

Ook viel het fraude percentage op. In 50% van de gecontroleerde gevallen was er sprake van fraude, een ongelooflijk hoog percentage. De wethouder gaf daarbij aan dat hier ook de gevallen inzaten van mensen die iets een dag te laat hadden ingeleverd of incompleet hadden ingeleverd, De VVD heeft er bij de wethouder op aangedrongen om te proberen aan de 'voorzijde' de mensen er goed op te wijzen dat termijn en volledig invullen van de documenten erg belangrijk is. Dit om er voor te zorgen dat het fraude percentage in de toekomst beter weergeeft hoeveel bewuste fraude er in onze gemeente wordt gepleegd met bijstandsgelden.

Daarnaast heeft de VVD nog even expliciet aangegeven dat dit onterecht aanspraak maken op bijstandsgelden (fraude dus) ongelooflijk asociaal is; immers je ontvangt dan geld van de gemeente dat bedoeld is voor mensen die het echt dringend nodig hebben!

De VVD heeft vervolgens ingestemd met het voorstel en het bijbehorende plan van aanpak om 80.000 euro aan BUIG gelden te ontvangen.