Hier het volledige bericht van de stichting:
Memo haalbaarheidsstudie duurzaam energiepark De Brem
Gennep, 25 november 2013
Aan de leden en commissieleden van de gemeenteraad van Gennep
In de gemeenteraadsvergadering van 18 februari 2013 is op voordracht van de raadsfracties van PvdA en VVD unaniem besloten om een haalbaarheidsstudie te doen naar de vestiging van een duurzaamenergiepark op bedrijventerrein De Brem in Heijen. De gemeenteraad sprak uit, de acquisitie van bedrijven voor vestiging op De Brem op een laag pitje te zetten, opdat de vestiging op dit terrein van een zonnepark van ca. 20 ha kon worden onderzocht. Eveneens is in die vergadering besloten dat B&W tijdens de haalbaarheidsstudie met mogelijk geïnteresseerde partijen voor De Brem, voor consultatie naar de raad kon komen. Van de kant van de initiatiefnemers is toegezegd periodiek de gemeenteraad in te lichten over de gemaakte vorderingen, en wel in de reguliere vergaderingen van de commissie Ruimte en Economie. De provincie Limburg en de gemeente Gennep hebben met een onderzoeksbijdrage de haalbaarheidsstudie financieel mogelijk gemaakt.
Na een aantal keren volstaan te hebben met een mondelinge terugkoppeling vinden wij het nodig thans schriftelijk verslag te doen van de stand van zaken van de haalbaarheidsstudie. De laatste mondelinge terugkoppeling heeft plaatsgevonden in de commissie Ruimte en Economie van 8 oktober jl..
Op 22 oktober hebben wij op uitnodiging van de provincie Limburg deelgenomen aan een werkconferentie over zon-PV in Steyl. Onder de ruim 30 aanwezigen waren, naast vertegenwoordigers van initiatieven in Limburg, bestuurders en ambtenaren van ruim tien Limburgse gemeenten en de provincie aanwezig om met een aantal deskundigen uit de wereld van energie en duurzaamheid de haalbaarheid van zonne-energie in Limburg te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst was het plan voor duurzaamenergiepark De Brem het leading project en ook als zodanig door de provincie aangekondigd.
Naast vele schouderklopjes en inhoudelijke vragen van gemeentelijke vertegenwoordigers uit Heerlen, Kerkrade, Leudal, Maastricht, Sittard, Venlo en Weert werd ons gevraagd, waarom de vertegenwoordiger van de gemeente Gennep afwezig was. Wij konden hierop tot onze spijt geen antwoord geven, omdat wij de vertegenwoordiger van de gemeente Gennep die zich blijkens de deelnemerslijst had aangemeld, helaas nooit gesproken hebben.
Tijdens deze werkconferentie kwam als voornaamste conclusie naar voren dat de grootste en wellicht zelfs enige belemmering voor veel projecten de overheid was, is en dreigt te blijven. Vooral de rijksoverheid, zowel de ministeries van Economische Zaken en Financiën als de Tweede Kamer, is slechts in zeer beperkte mate bereid gebleken om burgerinitiatieven voor lokaal opgewekte, duurzameenergie te stimuleren.
Wij hebben bij de vorige terugkoppeling aangegeven, dat op basis van het onder auspiciën van de SER in september 2013 gesloten Nationaal Energieakkoord de haalbaarheid van duurzaam energiepark De Brem twijfelachtig zou worden. Dat neemt niet weg dat wij blij zijn dat het Energieakkoord de breedgedragen intentie uitdrukt om het Nederlandse energiebeleid duurzaam en toekomstbestendig te maken. Voor de vestiging van het grootste zonnepark van Nederland in Gennep echter is dat akkoorden zijn uitwerking door de regering funest. Immers, ter bepaling van wat ‘nabij' en ‘lokaal' betekent, is gekozen voor de zogeheten ‘postcoderoos': een viercijferige postcode met de daaraan grenzende vier-cijferige postcodes. Verder hebben de ministers van Economische Zaken en Financiën geen langere continuïteit van de nu te nemen fiscale maatregelen willen bieden dan vier jaar.
Mogelijk is dat in de Randstad een werkbaar concept. Wij wonen echter buiten de Randstad en ook nog in een relatief dunbevolkte grensregio. Daar zijn de viercijferige postcoderoos en het gebrek aan langjarige zekerheid inzake de verlaging van de energiebelasting onneembare horden. Zowel de opwekking van duurzame energie, als het rendabel maken van thans onverkoopbare gemeentegrond wordt ons zo onmogelijk gemaakt. Dit geldt overigens ook voor een groot aantal soortgelijke initiatieven in andere gemeenten.
De door ons in augustus van dit jaar aangevraagde Green Deal hebben wij als een reële mogelijkheidingeschat om ondanks het Energieakkoord toch aan de slag te kunnen met De Brem. Immers, dezedoor minister van EZ M. Verhagen in 2011 ingevoerde overeenkomsten zijn bedoeld om "groene initiatieven een zetje in de goede richting" te geven. Dat kan "bij voorbeeld door wet- en regelgeving aante passen, afzetmarkten voor nieuwe technologieën te ondersteunen en bij te dragen aan het vormen van goede samenwerkingsverbanden." Wij hoopten de haalbaarheid van ons technisch en financieelgezond plan te completeren door in een overeenkomst met het Rijk (tijdelijk) wettelijke of procedurele belemmeringen op te heffen. De Brem zou zodoende als proefproject de mogelijkheden voorgrootschalige projecten op het gebied van duurzame energie zichtbaar kunnen maken.
Helaas hebben wij recent de afwijzing van de aangevraagde Green Deal moeten ontvangen. Dezeer summiere motivatie voor die afwijzing luidt: "Conclusie is dat de rijksoverheid onvoldoende aanknopingspunten ziet voor een mogelijke Green Deal. De gevraagde aanpassing van de postcode-roos is op dit moment niet opportuun."
Omdat wij dit een weinig bevredigend en zelfs een enigszins schofferend antwoord vonden, hebben wij nog een laatste poging gedaan in de vorm van een telefonisch overleg met de beleidsbepalende ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Dit heeft geen resultaat opgeleverd.
Een laatste lobbyronde in de Haagse politiek om te trachten het Energieakkoord op onderdelen aan te passen, had tot doel om de viercijferige postcoderoos als begrenzing van het begrip lokaal te vervangen door een driecijferige postcoderoos of een indeling op basis van netnummers. Hierdoor zou hetwerkgebied van De Brem groter worden, zodat we voor het project voldoende belangstellenden zouden kunnen benaderen. Ook hebben wij (met vele anderen) geprobeerd om de garantieperiode van 4 jaar voor de belastingmaatregelen op te rekken naar liefst 15 jaar, maar toch in ieder geval 10 jaar. De Tweede Kamer heeft tot onze grote spijt moties met deze strekking op 19 november verworpen, behalve een van GroenLinks waar het de garantieperiode betreft. Of deze motie zal worden uitgevoerd,is nu niet met zekerheid te zeggen.
Dit betekent dat wij over de haalbaarheidsstudie naar de vestiging van een duurzaam energiepark op bedrijventerrein De Brem in Heijen aan de gemeenteraad van Gennep het volgende moeten rapporteren:
- Technisch is ons van geen enkele belemmering gebleken om een zonne-PV park van 28 ha met ca. 75.000 zonnepanelen te vestigen op bedrijventerrein De Brem in Heijen. De ligging van het terrein en de klimatologische omstandigheden zijn dusdanig dat het project realistisch en uitvoerbaar is.
- Uit de winst- en verliesberekeningen blijkt dat ook financieel het project realiseerbaar is op het gebied van investeringskosten, opbrengst en financieringsmogelijkheden. Onze slogan "Zonnepanelendraaien op zon" is juist gebleken: een dergelijk zonnepark is rendabel zonder exploitatiesubsidies.
- Samenwerking met partners uit binnen- en buitenland om innovatieve technieken te ontwikkelen op het gebied van duurzame energieopwekking en -opslag als toegevoegde waarde voor duurzaamenergiepark De Brem en voor de regio is een optie waarvoor wij veelvuldig benaderd zijn.
- De beperkingen in de uitwerking van het onlangs gesloten Nationaal Energieakkoord op het gebied van het begrip lokaal en de zekerheid in de tijd zijn op dit moment dusdanig, dat wij ondanks alle positieve bevindingen tot de conclusie moeten komen dat duurzaam energiepark De Brem nu niet haalbaar is.
Wij willen als initiatiefnemers een ieder bedanken die ons met (morele) steun, raad en daad terzijdeheeft gestaan. We denken in de eerste plaats aan:
- de leden van de stuurgroep: Ron Bos, Jan van Hal, Gijs Kant, Fred Knigge, Leo Korving, Joost ter Laak en Harm Otten;
- Pierre Senster en Ab Brokking, medewerkers van de provincie Limburg;
- Craig Savy (KEMA), Chris Goemans (Van A tot Zon), F. Geradts (Enexis);
- vertegenwoordigers van enkele tientallen lokale initiatieven in Limburg en ver daarbuiten;
- vertegenwoordigers van ondernemend Gennep e.o., zoals de directeur van Destion, leden van de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg, de leden van Rotary Club Cuijk, de directeur van Rabobank Land van Cuijk, de directie van Airport Weeze, e.v.a.
Namens de Stichting Haalbaarheidsstudie duurzaam energiepark De Brem,
Luc Brouwers
Janine van Hulsteijn
Jan Willem Wesseldijk