Ganapja: €85.000 storten in parkeerfonds?!

De VVD heeft het al bij herhaling aangegeven: het Genneps parkeerfonds is een instrument dat het risico van willekeur met zich draagt, maar bovenal zeer ondernemersonvriendelijk is.

Zo bleek ook weer deze week bij het initiatief Ganapja waar zich aan de Poel in Gennep onder andere een sportschool wil vestigen. Volgens een krantenbericht in de Gelderlander van 2 december 2013 wordt door wethouder Voncken gesteld dat de initiatiefnemer van het project Ganapja € 85.000 in het parkeerfonds moet storten om zodoende vast te houden aan bestaande beleid inzake parkeerplaatsen. Dit standpunt is tegenstrijdig met het bijbehorende collegebesluit van 26 november 2013 waarin wordt geadviseerd om vrijstelling te verlenen aan initiatiefnemer omdat volgens het uitgevoerde parkeeronderzoek voldoende parkeerplaatsen in het onderzochte parkeergebied aanwezig zijn om de toename van het gebruik op te vangen.

Het advies uit het aangenomen collegebesluit en de uitspraken van wethouder Voncken in de Gelderlander staan dus haaks op elkaar. De VVD fractie heeft daarom schriftelijke vragen ingediend om van de zijde van het College verduidelijking in deze gang van zaken te krijgen. Het College moet beantwoorden of de initiatiefnemers nu wel of geen geld moeten bijdragen en hoe men staat tegenover de uitspraken van wethouder Voncken. Heeft de wethouder wel de juiste informatie gegeven in haar uitspraken in de Gelderlander?

Maar daarnaast wil de VVD met het stellen van deze vragen ook aangeven dat het beleid in van Gennep in deze materie zwalkt. Immers hebben al herhaald, met name grote initiatiefnemers vrijstelling gekregen van de feitelijk vereiste bijdrages. Daar staat tegenover dat kleine initiatiefnemers juist bovenmatig veel last hebben van de verplichtingen uit dit fonds en vrijwel niet vrijgesteld worden. De VVD heeft vraagtekens of het hanteren van het parkeerfonds bijdraagt aan uniformiteit van het beleid dat dit College uitvoert. Wordt er überhaupt objectief naar initiatieven gekeken en vervolgens op basis van vastgelegde kaders een neutrale afweging gemaakt of wordt er gewoon maar iets besloten door het College? Kortom er heerst veel onduidelijkheid omtrent het beleid aangaande het parkeerfonds, waardoor een duidelijke schijn van willekeur ontstaat. Reden genoeg voor de VVD om deze vragen dan ook in te dienen en zo het college te wijzen op de tegenstrijdigheden.

De schriftelijke vragen kunt u hier lezen.