Eindelijk liberaal beleid voor winkeliers!

De raadsvergadering op maandag 09 december jl. was een belangrijke avond voor de winkeliers in de gemeente Gennep. Naast een nieuwe visie voor ondernemers in het centrum van Gennep heeft de gemeenteraad de nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld. Dankzij deze nieuwe verordeningen beperkt de gemeente nu de winkels niet meer die ook op de zondag en op feestdagen open willen. Een voorstel waar de VVD zeer blij mee is want het is het ultieme voorbeeld van liberaal beleid en juist nu een noodzakelijke stap naar een liberale gemeente Gennep!

Door de winkeltijden niet meer vanuit de gemeentelijke overheid te beperken komt de verantwoordelijkheid en de keuze weer daar te liggen waar die hoort: bij de ondernemers! Immers de ondernemer kan het best afwegen wanneer het de moeite waard is om open te zijn om geld te verdienen. Als je dan ook nog eens ziet dat volgens onderzoek de gemeente Gennep een bovengemiddelde koopkrachttoevloeiing heeft, dus dat er meer mensen naar Gennep komen dan naar andere gemeenten, is de vrijstelling van de winkeltijden een logisch besluit. Zeker als we ook in toekomst willen vasthouden aan onze concurrentiepositie moeten we met dit raadsbesluit dezelfde spelregels vaststellen als in de rest van de regio.

Jammer genoeg is het CDA niet voor een behoud van onze sterke concurrentiepositie en willen ze de winkels in de gemeente Gennep hiermee niet steunen. Vanuit hun religieuze achtergrond zijn zij nog steeds van mening dat de winkels op christelijke feestdagen niet open mogen en dienden daartoe dan ook een beperkend amendement in. Een onbegrijpelijk standpunt voor de VVD omdat er daardoor geen sprake meer zou zijn van een liberaal en vrij beleid, maar beperkingen worden opgelegd op basis van één geloof terwijl andere geloofsovertuigingen juist buitengesloten worden. Hierdoor rijst van ook de vraag of een wethouder economische zaken van CDA huize de juiste persoon is voor de gehele gemeente Gennep?

De centrumvisie was zoals aangegeven het andere deel van dit liberale succes tijdens deze raadsvergadering. Het plan schetst een ambitieniveau waarmee ondernemers aan de slag kunnen. Helaas blijft de inzet voor ondernemers vanuit de gemeente beperkt. De gemeente betaalt hooguit inspiratieboekjes en andere leuke dingetjes, maar feitelijk moeten de ondernemers het weer zelf betalen en doen!

Vraagtekens had de VVD bij de kosten voor de visie van meer dan € 20.000 die nodig waren voor extern onderzoek, dit terwijl er vijf jaar geleden al een kant-en-klaar plan lag dat nooit is uitgevoerd. Discussie ontstond over de leegstand in het centrum van Gennep. Volgens D66 is de leegstand dramatisch, dit terwijl we het ten opzichte van omliggende gemeenten hartstikke goed doen en nauwelijks winkels leeg staan. De leegstand die we op dit moment is mede gecreëerd door de gemeente met steun van coalitiepartij D66 zelf door financiële debacles als Centrum Centraal, waardoor winkels verhuizen naar een nieuwe locatie en een leeg pand achterlaten.