Motie over ambtelijke fusie Gennep-Venray

VVD neemt initiatief voor motie om informatie over ambtelijke fusie te krijgen!

De Colleges van burgemeester en wethouders van Gennep en Venray onderzoeken op dit moment een fusie van de ambtelijke organisatie. Een eenzijdig genomen besluit van beide Colleges waarvan de gemeenteraden van Gennep en Venray helemaal niets wisten. De gemeenteraden hebben van deze vergaande plannen slechts via de krant kennis kunnen nemen! Dit is een gang van zaken die volgens de VVD de wereld op z’n kop is. Voor de VVD is een dergelijk besluit tot ambtelijke fusie uitermate politiek gevoelig en kan dit dus niet door het College op eigen houtje worden genomen. Om de gemeenteraad van Gennep alsnog de mogelijkheid te geven over deze plannen van gedachten te wisselen en een standpunt in te nemen dient de VVD samen met PvdA en KERN een motie in tijdens de raadsvergadering op 06 januari 2014.

Deze motie legt het College op om, in afwachting van verdere besluitvorming door de gemeenteraad, geen onomkeerbare stappen te zetten in het traject van ambtelijke fusie. De VVD is van mening dat de gemeenteraad eerst uitgebreider geïnformeerd dient te worden alvorens een ambtelijke fusie of een studie daartoe met welke gemeente dan ook kan plaatsvinden. Onduidelijk zijn immers de gevolgen van dit besluit voor de toekomstige regionale samenwerking van de gemeente Gennep. Gaat Gennep zich dan uitsluitend richten op Venray en de Regio Venlo? De plannen voor een fusie tussen twee gemeenten die niet aan elkaar grenzen zijn in Nederland tot nu toe nogal ongebruikelijk! De afstand tussen Gennep en Venray is ruim 25 kilometer en daartussen liggen ook nog de gemeenten Boxmeer en Bergen! Voor de VVD is het dan maar de vraag of Venray in deze de meest voor de hand liggende ambtelijke fusiepartner is. In elk geval gaat het College van burgemeester en wethouders met de huidige plannen wat betreft de VVD Gennep veel te snel en veel te ver!

Samen met de overige indieners van de motie roept de VVD het College van burgemeester en wethouders op om alle informatie aan de gemeenteraad te verstrekken en tijdens een openbare informatiebijeenkomst het gevoelen van de raad in te winnen. Tevens dient het College een besluit tot onderzoek naar samenvoeging van de ambtelijke organisatie met welke gemeente dan ook eerst voor te leggen aan de gemeenteraad van Gennep.

Lees hier de volledige motie van VVD, PvdA en KERN:

Motie Studie Fusie VVD, PvdA, KERN by Vvd Gennep