Dossier Rondweg Milsbeek, nog lang niet dicht en gedoe om vertrouwelijk stuk

Het laatste bericht over de rondweg Milsbeek is al weer een tijdje terug. Maar het is nog lang niet rustig met dit dossier. Op 24 november vindt er een zitting bij de Raad van State (RvS) plaats waar het niet goedkeuren van het bestemmingsplan getoetst gaat worden. Inmiddels heeft de gezamenlijke oppositie van CDA, PvdA en VVD in Gennep wederom schriftelijke vragen gesteld aan het college over het dossier rondweg Milsbeek. Waarom?

Sinds het begin van deze raadsperiode in maart 2014 zijn wij als VVD samen met onze collega-oppositiepartijen bezig om inzicht te krijgen in het gehele dossier ‘Rondweg Milsbeek’ met alle achterliggende stukken. Herhaaldelijk hebben wij verzocht alle juridische adviezen van advocaat Hekkelman te mogen ontvangen. Uit de verkregen stukken blijkt echter dat wij nog steeds niet alle adviezen hebben. Er is dan ook geen andere optie dan opnieuw een verzoek te doen om die informatie te krijgen. Het lijkt er op dat het college willens en wetens informatie niet met ons wenst te delen.

Door al het gedoe van het College van burgemeester en wethouders dreigt het dossier Rondweg Milsbeek wel een enorme klucht te worden. Want bij de beantwoording van de 2e set schriftelijke vragen ontving de voltallige raad en commissie een advies aan de gemeente van advocaat Hekkelman dat het college markeerde als 'vertrouwelijk'. Een inhoudelijk advies waar overigens weinig tot niets nieuws in stond. Alle relevante informatie was namelijk al eerder openlijk gedeeld met de raad tijdens behandelingen in commissies en raad en toch legde het college vertrouwelijkheid op het advies. Conform artikel 25 lid 3 van de Gemeentewet had de gemeenteraad bij de eerstvolgende raadsvergadering deze vertrouwelijkheid moeten bekrachtigen. Dit heeft echter niet plaatsgevonden waardoor de vertrouwelijkheid komt te vervallen:

De krachtens het tweede lid opgelegde verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan de raad overgelegde stukken vervalt, indien de oplegging niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht, wordt bekrachtigd.

Een procedurele vraag door onze fractievoorzitter Janine van Hulsteijn over deze omissie van de gemeenteraad en de conclusie dat de stukken derhalve openbaar zijn dreigt nu gevolgen te hebben. Geheel objectief heeft de griffier een notitie over vertrouwelijkheid van stukken geschreven om dit probleem op te lossen. Uiteraard is deze notitie en de discussie rondom dit stuk als vertrouwelijk verklaard en mogen wij er hier niets over zeggen…

Ter advisering is door Janine van Hulsteijn ondertussen ook contact gezocht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het antwoord van de VNG ligt exact in de lijn van de conclusie dat het genoemde advies van Hekkelman niet vertrouwelijk is:

Als het inderdaad zo is dat er stukken zijn verstrekt aan de Raad als geheel (zie wel de laatste alinea van dit antwoord!) dan was het inderdaad aan de Raad om de geheimhouding te bekrachtigen. Is dat niet gebeurd dan is de geheimhouding opgeheven. Het verbreken van de in juridische zin niet meer bestaande geheimhouding kan dan uiteraard niet langer een strafbaar feit zijn.

Ondanks het feit dat wij het er niet over mogen hebben wat nu wel of niet een vertrouwelijk stuk is kunnen wij na het lezen van de Gemeentewet en het advies van de VNG concluderen dat de gemeenteraad bepaalt of een stuk vertrouwelijk is of niet. De vertrouwelijkheid van het stuk van Hekkelman is niet bekrachtigd en dus is het  document daarmee niet vertrouwelijk.

Wij hopen uiteraard met deze update over het dossier Rondweg Milsbeek de 'vertrouwelijkheid' niet geschonden te hebben. Immers, bij het schenden van vertrouwelijkheid zouden wij als raadsleden zomaar onderwerp van een integriteitsonderzoek kunnen worden.