VVD tegen extra onderzoek Floriade

Ruim anderhalf jaar na het sluiten van de Floriade 2012 besloot de gemeenteraad op 6 januari jl. kennis te nemen van de onderzoeksresultaten en daarmee het pijnlijke boek Floriade te sluiten. Voor de laatste keer sprak de gemeenteraad over de tuinbouwtentoonstelling, de financiële gevolgen en de bestuurlijke commoties. De VVD fractie heeft daarbij geprobeerd zowel naar de fouten bij de organisatie van de Floriade zelf als de promotie in en van de gemeente Gennep te kijken.

Aangezien VVD raadslid Holger Rodoe lid was van de onderzoekscommissie had onze fractie besloten dat het beter zou zijn als hij niet het woord zou voeren over zijn eigen rapport, maar was het woord dus aan de fractievoorzitter Janine van Hulsteijn. Zij begon haar betoog met een duidelijke stelling: ‘Jezelf aansprakelijk stellen voor alle schulden dus zonder limiet, is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Als je je dan als gemeenteraad en dus controlerend orgaan zo ver weg van de beslissingen stelt is het hek van de dam. De VVD was in het verleden als enige Gennepse partij tegen de gekozen organisatiestructuur en dat blijkt helaas maar al te terecht gewezen te zijn. De conclusies uit het rapport zijn dan ook volkomen terecht en helder wat de VVD betreft. De colleges van de deelnemende gemeentes, dus vanuit Gennep de betrokken wethouders, zijn door de directie van de Floriade BV gewoon gewogen en te licht bevonden!’

Met deze stelling wilde de VVD verduidelijken dat de wethouders na wat harde woorden en brieven van de directie van de Floriade braaf in het hok bleven en verder geen kritische vragen meer stelden. De ter zake doende informatie werd door het college in de vertrouwelijke kast gelegd en dus kon de raad geen kennis nemen van de daadwerkelijke situatie. De gemeenteraad was tot de sluiting van de Floriade in de veronderstelling dat het best goed liep. Terwijl de wethouders al tijdens de Floriade problemen gesignaleerd hadden hebben ze er vervolgens bar weinig aan gedaan. Was het onkunde of onwil van de wethouders?


Geen actie tijdens Floriade

Voor de VVD onbegrijpelijk dat bij de wethouders geen alarmbellen afgingen toen er werd begonnen met extra marketingactiviteiten of toen de tussentijdse rapportage niet boven verwachting waren. Extra uitgaven zouden wel eens niet kunnen zijn voorzien. Verantwoording over de overschrijding van de marketing post heeft gewoon nooit plaatsgevonden. Ook vreemd dat bij de 3e kwartaalrapportage een overschrijding van een miljoen geconstateerd wordt, maar pas na verschijnen van de 4e kwartaalrapportage hier vragen over geformuleerd worden door de wethouders. Veel te laat dus! Simpel weg gewoon de boot gemist op het moment dat je hier op had moeten springen. Opnieuw gewogen en te licht bevonden.

De Floriade: een duidelijk voorbeeld dat de gemeente niet moet ondernemen maar alleen moet faciliteren. Zeker als je kijkt naar de inmiddels bekend geworden cijfers van de spin off…. In Venlo schijnt na de Floriade qua spin off de zon en in Gennep blijft het regenen!


Te weinig promotie voor Gennep

Een ander pijnpunt is toch wel de promotie van Gennep tijdens de Floriade. De gemeentelijke infostand op de Floriade was vrijwel voor de 100% van de tijd onbemand. Dit in tegenstelling tot de stands van de andere regiogemeentes. Ook hier een gemiste kans om meer bekendheid als Gennep te generen wat de VVD betreft. Door het financiële debacle vergeten we bijna dat de spin off voor Gennep er wel degelijk had kunnen zijn als er fatsoenlijke promotie was geweest. Het College heeft hier een unieke kans laten varen!

Het laatste pijnpunt is het feit dat de wethouders al wisten op de dag van de sluiting van de Floriade, dat het niet goed zat financieel. Toch hebben zij met de Floriade directie een groot afsluitingsfeest gevierd. Wat de VVD betreft had dit zo nooit mogen gebeuren. De afsluitingsceremonie had veel soberder moeten zijn en de hosannastemming van de behaalde 2 miljoen bezoekers had achterwege kunnen blijven. Een onbegrijpelijke gang van zaken wat de VVD betreft en zeer teleurstellend om vast te stellen dat het College ons als gemeenteraad hier bewust niet van op de hoogte is gebracht; Voor ons college spreekt dat de verantwoordelijk portefeuillehouder pas in 2011 is ingestapt vanwege het wegvallen van de voormalige verantwoordelijke wethouder. Daarnaast heeft Mevrouw Voncken als enige in het stichtingsbestuur nog enigszins geprobeerd wat te doen aan de gang van zaken. Maar helaas, ook zij bleek niet bestand tegen de druk van de Floriade directie. Al met al is het deze inzet die mevrouw Voncken behoed voor een motie van wantrouwen tegen het College die anders volkomen op z’n plaats zou zijn geweest.


Geen positief effekt voor Gennep

Terug naar het voorstel met het bijbehorende onderzoeksrapport waarin wordt opgeroepen om aanvullend onderzoek te doen. De VVD is van mening dat extra onderzoek over mogelijke spin-off van geen toegevoegde waarde is voor de gemeente Gennep. De Floriade is geweest, we ontkomen niet aan de pijn en verdere studies in de toekomst veranderen niets meer aan deze situatie. Dus geen extra onderzoeken, dat scheelt de burgers van Gennep geld en daarmee kan ook het Floriade boek eindelijk dicht…. Alle raadsfracties waren het hier gelukkig met ons amendement eens en dus werd besloten geen extra onderzoek toe te staan over de Floriade 2012.