Meander: We zijn er nog niet klaar mee!

Eind oktober 2013 heeft de VVD Gennep schriftelijke vragen gesteld aan het College van burgemeester en wethouders over de Meander. Dit naar aanleiding van het feit dat de Colleges van Bergen en Cuijk geld terugvorderen van de Meander in verband met wanprestatie. Het College heeft normaliter 30 dagen de tijd om deze te beantwoorden, maar in dit geval heeft de VVD fractie pas na meer dan 60 dagen antwoord ontvangen. Een antwoord dat vervolgens op onbegrip stuit bij de VVD Gennep.

Tijdens de raadsbehandeling over het stoppen met de Meander heeft onze fractievoorzitter Janine van Hulsteijn, uitdrukkelijk het College opgeroepen om de mogelijkheden van vorderen vanwege wanprestatie te onderzoeken. Dit werd destijds toegezegd door wethouder Van den Bogaert! Uit de antwoorden van het College op onze vragen blijkt echter dat het College daar geen enkele behoefte aan heeft en braaf conform de afspraken handelt. Wat de VVD betreft is dit volkomen absurd. Er zijn vele miljoenen euro’s van onze inwoners, via de gemeente betaald aan de Meander de laatste jaren. Als sprake mocht zijn van een wanprestatie dan dient dat geld per direct teruggevorderd te worden. Dat is de plicht van de gemeente naar de burgers toe!

Het is veel te makkelijk dat het College zich op het standpunt stelt kritisch te kijken naar wat Bergen en Cuijk nu proberen te doen voor hun burgers! De VVD Gennep vindt de proactieve houding van de Colleges van Bergen en Cuijk in deze zaak zeer te waarderen! Na mening van de VVD Gennep zet het College zich onvoldoende in om de volgens contract verschuldigde afkoopsom zoveel mogelijk te verminderen. Het College doet er niets mee en wenst geen ambtelijke capaciteit in te zetten, noch samen op te trekken met de andere gemeenten om eventueel teveel betaald gemeenschapsgeld terug te vorderen.

Deze onbehoorlijke gang van zaken werd ook vrij treffend neergezet in de Gelderlander van 11 januari “Gennep: geen zin in gedoe met Meander” …. Wat de VVD betreft gaat het College alsnog aan de slag en probeert zij samen met Bergen en Cuijk de schade zoveel mogelijk te beperken. Juist nu is goede samenwerking met Bergen en Cuijk van groot belang!